Annons:

Sök

Annons:

  • Nattsvart för restaurangnäringen i Vimmerby – så reagerar lokala krögare

    Maria Wester på Brygghuset säger att hon överraskas lite över Vimmerbys nattsvarta siffror. Foto: Arkivbild

  • Nattsvart för restaurangnäringen i Vimmerby – så reagerar lokala krögare

    Christopher Novratidis på Kharma tycker att siffrorna är väntade. Foto: Arkivbild

Nattsvart för restaurangnäringen i Vimmerby – så reagerar lokala krögare

Vimmerby var en av de kommuner som drabbades hårdast när det gäller restaurangnäringen under 2020. Intäkterna minskade med 41 miljoner kronor.
– Det var väntat, säger Kharmas ägare Christopher Novratidis. 

Annons:

För just Kharma är dock inte det stora restaurangtappet det värsta. 

– Det är nattklubben som är värst för oss. Restaurangdelen har varit okej, men samtidigt har vi tappat försäljning där sedan dag ett. Vi har dragit ned, har bara öppet tre dagar, tagit bort luncherna och permitterat. Det är klart att vi har tappat där också, säger Christopher Novratidis. 

Är du överraskad över att Vimmerby tappade så mycket?

– Nej, det var rätt väntat måste jag säga. Jämför man med Västervik så har de ju skärgården och allt annat, medan här är det verkligen ALV som drar turister. När de slog igen drabbades hela restaurangnäringen. Men det är väldigt tacksamt att Vimmerbyfolket har varit här. Det kan inte ersätta tappet, men de har ställt upp. 

95 procent av festförsäljningen har försvunnit för Kharma. 

– Efter att det kom med stopp efter 22 i november har vi tappat väldigt mycket. Det är tuffa tider just nu. Tack och lov jobbar vi ju mot kulturlivet och det har gjort att vi har fått en del ersättningar. Utan det stödet hade det varit helkört. Våra elkostnader kan ju vara lika höga som ett annat ställe har i hyra.

Känner du några förhoppningar om att kunna ha nattklubb under det här året?

– De har ju sagt att vaccineringen ska vara avslutad till midsommar och jag måste utgå från det. Det måste bli nattklubb, annars vet jag inte hur det blir. Den största delen hos oss ligger på nattklubben, så det är det vi faller på. 

Överraskas lite

Maria Wester på Brygghuset säger dock att hon överraskas lite av att Vimmerby tappar mest i hela Kalmar län.

– Vi är såklart också drabbade, men jag tycker ändå att vi har klarat oss rätt bra. När pandemin började kunde vi jämföra oss med andra pubar Åbro äger och jämfört med Stockholm, Norrköping och Linköping gick vi mycket bättre. Hela våren var okej och sommaren 2020 hade vi bättre försäljning än sommaren 2019. Det kanske har att göra med att vi hade lite nytt blod i köket och fått ett annat rykte, men vi hade en bra sommar även att turisterna uteblev i stan, säger Maria Wester.

Det stora tappet kommet i november.

– Hela hösten var bra fram tills dess. Vi gick från kanske 100 förbokningar till två. November och december var verkligen inte som det brukar. Februari har varit helt okej och kanske att vi sjunker lite nu. Men vi ser också att fler och fler varit sjuka och på många företag ska man arbeta hemifrån. 

Tacksam mot Vimmerbyborna

Brygghuset satsade också på take away-erbjudanden under pandemin.

– Det slog väl ut och vi hade aldrig tänkt tanken på det innan. Det innebär mycket mer jobb för köket, men man måste göra allt för att överleva. I januari bytte vi meny och vi kan inte köra rabatterat pris på en helt ny meny, så det har mattats av lite. Men vi håller ångan uppe. 

Att det är så nattsvarta siffror i Vimmerby känner du inte igen?

– På ett sätt förstår jag det. Många andra har haft det riktigt tufft, helst de som säljer mycket efter klockan 22. Det är väl ingen surprise så, men jag trodde kanske inte att vi skulle vara sämst i länet. 20.00 som är gränsen nu är tajt även för oss. Det gör det svårt att planera sommaren. Vi har också ett bryggeri i ryggen och det har inte alla.

Precis som Christopher Novratidis är hon tacksam mot Vimmerbyborna.

– De har verkligen hållit sig hemma och gått till sina lokala restauranger. Vi kan se att det är Vimmerbyborna som är här och äter, säger Maria Wester.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: