Vimarskolans Angelica Löfstedt, Rädda Barnens Catharina Bachmann, AL-skolans Thomas Svensson, Vimarskolans Yvonne Carlsson, Rädda Barnens Lena Lundin och AL-skolans Sofia Eek.
Mellan den 21 och 23 november kommer polisen Andreas Glingfors ge sju föreläsningar om nätkränkningar i Vimmerby. Det är en gemensam satsning av skolorna i kommunen och Rädda Barnen. – Det är en satsning utifrån ett förebyggande arbete, säger Yvonne Carlsson, vikarierande kurator på Vimarskolan.
De sju föreläsningarna kommer att ges till elever från mellanstadiet upp till högstadiet på Astrid Lindgrens skola, Vimarskolan – och ytterskolorna i kommunen. Dessutom går Rädda Barnen in med 5 000 kronor i bidrag.
– Det är en satsning som görs utifrån ett förebyggande arbete och främst handlar det om nätkränkningar. Vi vet hur svårt det är att komma åt det. Vi är jättetacksamma för bidraget från Rädda Barnen, säger Yvonne Carlsson, vikarierande kurator på Vimarskolan.
Därför kommer polisen Andreas Glingfors, som jobbar halvtid med att åka runt och ge föreläsningar, dyka upp i Vimmerby i november månad. Föreläsningarna kommer att hållas på folkhögskolan. Vårdnadshavarna kommer också att få möjlighet att gå på föreläsning med polisen.
– Jag bokade honom redan för ett år sedan. Han föreläser mest i Skåne, men blir allt mer populär. Vi har kopplat ihop det här så att det gäller mellanstadiet och hela vägen upp till högstadiet. Alla föräldrar kommer också få en inbjudan.
"Olika inriktningar"
Nätkränkningar är ett relativt nytt, men växande fenomen.
– Det svåra med nätkränkningar är att det inte alltid är synligt. Det finns givetvis sådant vi arbetar med och det här är förebyggande arbete, säger Sofia Eek, kurator på AL-skolan.
Hur jobbar ni med nätkränkningar i vardagen?
– Vi har vårt likabehandlingsteam och vår plan. Vi jobbar med det hela tiden, säger de.
Att även vårdnadshavarna får ta del av föreläsningen anser de är viktigt.
– Det blir lite olika inriktningar, men kärnan är att alla ska ha hört ungefär samma sak, men på olika plan. När eleverna kommer hem kan de prata med sina föräldrar.
Den 21 till 23 november är det alltså dags för de sju föreläsningarna om nätkränkningar.