Annons:

Sök

Annons:

Därför har skärpta råd dröjt tills nu:

Nu kommer skärpta råd i Kalmar län. Men är det försent? Foto: MostPhotos

Därför har skärpta råd dröjt tills nu: "Spelreglerna ändras hela tiden"

Kalmar län har haft hög smittspridning under lång tid och den brittiska varianten har dominerat en tid. Ändå har skärpta råd dröjt tills nu. Varför?
– Det är väldigt svårt att veta när tajmingen är optimal, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Från och med den 1 april gäller skärpta rekommendationer i Kalmar län. Beskedet kommer lagom till påskhelgen och uppmaningen är tydlig från smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

– Smitta sprids när vi träffas och smittan sprids snabbare nu än tidigare. Därför bör man undvika alla kontakter med andra personer än de du bor tillsammans med. Jag avråder kraftigt från att arrangera eller besöka sammankomster under påsken, säger Lisa Labbé Sandelin i en skarp uppmaning.

Smittspridningen har varit hög i Kalmar län en längre tid och ser ut att nå nya toppnoteringar den här veckan.

– Smittökningen syns i alla åldersgrupper. Kanske inte hos de riktigt små eller hos de äldsta. Där ser vi att vaccinet har haft bra effekt, säger Labbé Sandelin.

Smittspridningen har varit ganska hög länge. Varför har man inte tagit skärpta råd tidigare?

– Det är naturligtvis en fråga man kan diskutera. Det är väldigt svårt att veta när tajmingen är optimal. Vi hade sådana diskussioner före jul när vi var inne i en liknande ökning och jag tror fortfarande inte att det finns något bra svar på när det är som allra bäst att sätta in ytterligare restriktioner. Framtiden får utvisa om det här var i lagom tid. 

Den brittiska har ändå dominerat en tid och man vet att den är mer smittsam. Varför har man inte stramat upp då?

– Jag tänker att vi har gjort många olika steg på vägen. Vi har förstärkt provtagningskapaciteten och smittspårningen. Vi smittspårar en längre tid tillbaka och täcker in eventuell ökad smittsamhet innan man förstår att man har symtom. Vi har nya rekommendationer kring nära kontakter och att dessa också ska provtas och arbeta hemifrån i 14 dagar om det går. Vi lägger på saker steg för steg, men det kallas inte regionala rekommendationer rent formellt. Jag tycker att vi successivt har trappat upp. 

Jag tänker också lite kring dialogen med Folkhälsomyndigheten. Har ni velat göra det här tidigare eller är det först nu ni har velat genomföra det här?

– Vi har haft en löpande dialog med dem och varit överens om att det är lämpligt nu. 

Det här är den tredje vågen. Varför har vi inte lärt oss mer om att minska smittspridningen?

– Utmaningen med det här viruset är att det ändrar spelreglerna hela tiden. Den här nya brittiska varianten gör att vi måste tänka nytt. Det som har funkat i ett år, kanske inte funkar längre. Där befinner vi oss nu. Räcker det vi gör eller behöver vi göra mer? Det är en fråga för den nationella nivån.

Trots åtgärder, rekommendationer och uppmaningar fortsätter smittspridningen. Vad talar för att allmänheten kommer följa detta och att det kommer ge resultat?

– Vi hoppas att vi kan förmedla att vi är riktigt bekymrade. Man måste tänka corona 2.0, att viruset ändrar sig och att vi måste ändra oss. Vi måste ändra vårt beteende och vara smartare än viruset. 

Anser ni att det skulle behövas någon form av bestraffning för att bryta mot restriktioner för att folk ska förstå allvaret?

– Det där är en ganska svår fråga som har bäring i juridiken och hela vägen bort till grundlagsrättigheter. Jag vågar inte ge mig in där i detalj. Vägen vi har i Sverige med frivillighet, det är nog där vi får landa. Jag tror inte det skulle hjälpa mycket. 

Hur allvarligt bedömer ni att läget är just nu jämfört med tidigare under pandemin?

– Det är svårt att jämföra med den första vågen. Då hade vi inte samma provtagningskapacitet och smittspårningskapacitet. Jämför man med toppen i vintras är vi ungefär på samma nivå numerärt. Skillnaden är att vi har ett förändrat virus och ser framför oss ytterligare ökning. Vi är på väg mot en mer allvarlig situation. Samtidigt har vi hunnit vaccinera en del av de mest sköra. Det är svårt att jämföra.

"Svårt att jämföra"

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist säger så här om nuläget jämfört med tidigare:

– Belastningen inom hälso- och sjukvåden är på en hög nivå. Jämfört med första vågen är det kontinuerligt på toppnivå nu. Sedan början av november har vi legat på de här nivåerna. Ur det perspektivet är det en enorm belastning på sjukhusapparaten och ur det perspektivet är den här vågen betydligt värre än den första. Vi kan också bara gissa var vi hade varit utan vaccin. Nu har vi väldigt lite smittspridning och få inlagda i de högsta åldersgrupperna. Jämförelser är väldigt svåra att göra, men vi kan konstatera att smittspridningen är alldeles för hög, säger han.

Ser ni möjligheter att kunna vidta ytterligare åtgärder om det här inte heller biter?

– Det är en svår fråga. Hur mycket mer kan man ta till? Då kommer det in andra lagstiftningar också. Vi har pandemilagen och så vidare. Det är många aktörer inblandade. Det greppet får man ta på högsta nationella nivå. Det allra viktigaste är att inte träffa folk, för då sprider man ingen smitta. Min inriktning framöver blir att vi måste hugga ned på smittan där den dyker upp. Det kanske kan bli starkare lokala åtgärder på väldigt lokal nivå som inom en kommun. Det är på mikronivå egentligen, tror jag. 

Hur mycket värre än så här det kan bli är förstås svårt att sia om, menar Labbé Sandelin.

– Läget är bekymmersamt, men samtidigt har vi öppnat upp för tusentals vaccinationstider de närmaste veckorna. Kommer det påverka den här vågen? Kommer sommaren minska smittspridningen? På några veckors sikt är läget väldigt allvarligt, men på längre sikt kommer läget kanske lugna sig. 

"Lilla bubblan"

Lagom till påskhelgen uppmanas invånarna att inte umgås med andra än de som man bor med. Men var går den gränsen?

– Vi har pratat om den här lilla bubblan. Man kanske behöver någon som hjälper en med inköp. Det kan vara några enstaka individer. Vi ser i smittspårningen att man säger att man träffat väldigt få personer. Men det var olika personer måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag. Den sammanlagda summan av alla kontakter är för hög. Man måste ha en konsekvens i att man träffar få och att det är samma hela tiden. 

Munskydd rekommenderas nu ständigt i kollektivtrafiken. Någon rekommendation om munskydd i skolmiljö finns inte. 

– Det är ingen generell sådan rekommendation, säger Labbé Sandelin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: