Annons:

Sök

Annons:

Nytt företag blåser liv i gamla bilder – så tändes idén

David Lundgren och Karolina Henriksson framför några av de fotografier som saluförs via deras företag By Yesterday.
Foto: Privat

Nytt företag blåser liv i gamla bilder – så tändes idén

När Karolina Henriksson och David Lundgren skaffade fritidshus i Knabbarp och började forska på husets historia tändes idén till det som nu är deras heltidssysselsättning: att låta bortglömda bilder återse dagens ljus.

Annons:

Karolina Henriksson och David Lundgren bor i ett hus som funnits i Karolina Henrikssons familj i generationer. När de stökade igenom vinden i fjol och hittade en gammal bild som de ville förstora, inleddes en resa som ingen av dem kunde förutse. 

– Vi nördade ner oss i husets historia och plötsligt insåg vi att det finns jättemycket arkiverade grejer, berättar Karolina Henriksson. 

Framförallt hittade paret flera digitala arkiv där miljontals gamla bilder från hela Sverige finns samlade. Men de upptäckte också att det var svårt att hitta i arkiven, och så började idén till det som nu är deras företag By Yesterday växa fram. 

Förvandlar historiska fotografier till moderna posters

En sak som de digitala arkiven hade gjort bra var att kategorisera bilderna utifrån licens, alltså vilka bilder som får användas fritt och inte. Karolina Henriksson och David Lundgren valde att fokusera sin verksamhet helt på bilder vars rättigheter gått ut, och By Yesterdays affärsidé blev att trycka upp dessa bilder till dekorativa och historiskt relevanta affischer.

Sedan företaget startade förra året har det gått bra. Ett hotell på västkusten har fyllt sin matsal med By Yesterdays bilder och bostadsrättsföreningar i både Stockholm och Göteborg har låtit trycka upp fotografier att ha i sina trapphus. 

– En kontorslokal i Uddevalla har beställt också, det tillverkades tydligen pipor i deras fastighet tidigare.

Hemsidan förenklar sökprocessen

Förutom företag är det även många privatpersoner som beställt tavlor från By Yesterday. Sociala medier har varit viktiga försäljningskanaler, och sedan webbshopen lanserades i november har det blivit ännu enklare för kunderna att hitta fotografier från sina hemtrakter. 

– Många vill ha foton från sin gata eller flygbilder över barndomskvarteren. Vi har till och med fått beställningar från folk som hittat någon de känner på bilderna! 

Fler bilder framöver

Trots att hemsidan erbjuder tusentals fotografier innehåller den ändå bara en bråkdel av allt material som finns. Bilder från Vimmerby är det exempelvis ont om. 

– Vimmerbys bildarkiv är inte digitaliserat på samma sätt, och heller inte kategoriserat. Målet framöver är att koppla upp oss mot ännu fler arkiv, så i framtiden borde vi kunna komma åt Vimmerbybilder. 

Andra framtidsplaner som By Yesterday jobbar på är att kunder ska kunna fotografera av egna bilder, kanske en unik gammal inramad raritet som står hemma hos mormor. Sedan ska man kunna restaurera och trycka upp kopior av denna via hemsidan. 

– Perfekt present till kusinerna på kusinträffen! menar Karolina Henriksson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: