Annons:

Sök

Annons:

UNIKA UPPTÄCKTEN: VIMMERBYPROFILEN HITTADE SPÅR EFTER BÄVER

I helgen hittade Vimmerbyprofilen Leif Larsson spår efter bäver i "norra Småland". Helt unikt, enligt experterna. Foto: Leif Larsson och Pixabay (genrebild)

UNIKA UPPTÄCKTEN: VIMMERBYPROFILEN HITTADE SPÅR EFTER BÄVER

Aldrig tidigare har spår efter bäver registrerats officiellt i våra trakter. Inte förrän i helgen, då Vimmerbyprofilen Leif Larsson var ute och gick i skogen tillsammans med en vän. Bävern har funnits i Sverige de senaste 100 åren, och experterna vi har pratat med är överens; fyndet är helt unikt för våra trakter.

Annons:

I söndags var Vimmerbybon Leif Larsson och vandrade i skogen tillsammans med en vän. Där fick de syn på något som fick pulsen att börja slå rejält; spår av bäver.

Helt plötsligt stod det en ”vältuggad” asp där framför dem, och spåren gick inte att miste på.

Med hänsyn till djuret och den uppståndelse fyndet skulle kunna ge vill Leif inte precisera var platsen är – inte mer än att den ligger i "norra Småland".

"Ingen idé att leta"

De flesta känner nog igen Leif som kommunfullmäktiges ordförande i Vimmerby. Men utöver politiken har han också ett brinnande intresse för djur och natur.

– Det har jag haft ända sedan barnsben, så det här var en fantastisk upplevelse. Bävern hade gnagt rejält på en 25 centimeter tjock asp, som visst ska vara deras favoritträd.

– Jag har sett bäverhyddor och fällda träd i Dalarna, men aldrig här i Småland. Platsen är avskild och omöjlig att hitta, så det är nog ingen större idé att folk ger sig ut och letar, berättar han.

"Måste vara helt unikt"

Björn Holm är tidigare kommunekolog på Vimmerby kommun, och har sett Leifs bild:

– Det är utan tvekan en bävers verk. Jag tittade i Artportalen bakåt de senaste 20 åren, och det finns några noteringar från norra delen av Västerviks kommun och en hel del från Jönköpings län. Men det här verkar vara den första i Vimmerby kommun, om nu observationen gjordes här, säger han.

– Jag har inte heller hört talas om bäver i våra trakter tidigare, utan det måste vara helt unikt.

Sannolikt från Östergötland

Runt Linköping och Norrköping är bävern inte helt ovanlig, och enligt Göran Hartman, universitetslektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, tillika landets kanske främste expert på just bävrar, är det sannolikt att bävern som nu finns i våra trakter kommer från Östergötland.

– Östgötaslätten brukar utgöra ett hinder för bävern att ta sig söderut, då den inte går långa sträckor över land, men det finns ju vattendrag däremellan, så antingen har den väl trasslat sig ner till era trakter den vägen eller från Jönköpingshållet, säger han.

– Så länge det finns vatten, finns det inga begränsningar för bävern, och vatten är det ju aldrig långt till i det här landet. Det krävs inte mycket för att de ska trivas, samtidigt som de är väldigt duktiga på att bygga om landskapet så att det passar dem.

Letar ledig lägenhet och partner

Göran Hartman tror att det i detta fall med stor sannolikhet handlar om en ung bäver som precis har flyttat hemifrån.

– De flyttar när de är ungefär två år gamla. Vad er unga bäver letar efter nu är en ledig lägenhet och en partner. Ledig lägenhet lär han ju inte ha några problem att hitta, men det kanske blir värre att hitta en partner just nu.

Dock har han ju några år på sig. En bäver i vilt tillstånd blir normalt sju-åtta år gammal, men enligt Göran Hartman är det inte ovanligt att de blir över tio år.

– Sedan är det också så att en bäver ofta brukar följas av flera. Så kommer det förhoppningsvis bli här också, säger han.

Internationella bäverdagen i dag

Det kan tyckas som att ödet har styrt att den allra första observationen som kan härröra till bäver i våra trakter sker just nu.

I dag, onsdag 7 april, är det nämligen den internationella bäverdagen. Och varför inte fira den duktige byggaren som så tydligt visar sina skapelser när man får se dem i naturen, när så många andra djur och händelser har sina egna dagar?

I år är det också 100 år sedan den då utrotade bävern inplanterades i Sverige igen, då med hjälp av ett norskt bäverpar.

I dag frodas bävern så friskt i vårt land att det på vissa håll råder allmän jakt under vinterhalvåret.

Där är vi inte än i våra trakter. Men kanske är det starten på en population vi ser?

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: