Barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin, Tomas Peterson (M) och fastighetschefen Rolf Johansson.
Arbetsmiljösituationen på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby håller inte måttet. Arbetsmiljöverket har nu fattat beslut om föreläggande med vite. Åtgärdas inte bristerna kan Vimmerby kommun få betala vite på 140 000 kronor. – Det här var helt väntat, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
I sitt beslut om föreläggande med vite trycker Arbetsmiljöverket på tre olika kravpunkter på Vimmerby kommun. Den första punkten rör luftkvaliteten inomhus och den andra punkten handlar om att underhållet av skolans lokaler är bristfällig. Den tredje punkten rör den psykosociala arbetsmiljön.
Åtgärdar inte Vimmerby kommun bristerna i punkt två och tre innan den 1 mars 2017 tilldelas kommunen ett vite på 40 000 kronor. Åtgärdas inte bristerna i punkt ett före den 1 september 2017 får kommunen ytterligare 100 000 i vite.
– Det här var helt väntat. Inomhusklimatet är inte bra, ventilationen är undermålig och det är känt. Det behöver göras i ordning. Det finns även delar när det gäller ytskiktet som måste åtgärdas, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
Fem miljoner kronor
Vimmerby kommun har mindre än ett halvår på sig att åtgärda de brister som uppkommit på grund av ett eftersatt underhåll.
– Det finns möjlighet att etappuppdela det här, vi får ta fram en handlingsplan för det som inte genomförs direkt. Vi behöver inte heller börja från scratch, en del är redan gjort och vi kan sätta igång rätt snabbt beroende på vad vi tar för beslut och när vi får tillgång till lokalerna och verksamheten. Men det är också mycket elever på AL-skolan och stora klasser, säger fastighetschefen Rolf Johansson.
När det gäller luftkvaliteten så behöver ventilationen ha förbättrats till den 1 september 2017. Annars blir det alltså 100 000 kronor i vite.
– Efter att Arbetsmiljöverket var här i maj och vi såg de här datumen så gjorde vi ytterligare en inventering. Vi har gjort en inventering inför den stora upprustning och det finns med i budgeten, totalt 45 miljoner kronor. Vi har åtgärdat de stora delarna, men det är mycket kvar. AL-skolan är ett stort hus.
Dessutom är det trångbott på skolan redan som det är.
– Det gör det svårare för fastighetsavdelningen att komma in, men vi får göra en planläggning tillsammans. Jag har inte den detaljkunskapen, säger Birgitha Sahlin, barn- och utbildningschef.
När kan ni vara igång?
– Vi behöver det här året på oss och en bit in på nästa innan vi kan sätta igång. När det gäller ventionaltionen handlar det om stora volymer, säger Rolf Johansson.
Kommer ni hinna?
– 1 mars kommer vi försöka hinna med en del och sedan presentera en handlingsplan som de ger oss möjlighet till. 1 september når vi inte ända fram, men vi kompletterar med nya aggregat och fläktrum. Vi ligger bra i startgroparna.
Vad kommer det att kosta?
– Vi har fem miljoner kronor som förslag till investering nästa år för AL-skolan och de fem behöver vi använda. Vi har inte räknat det där i pengar, vi har mest inventerat och mätt och så och inte omvandlat det i kronor.
Blev förvånad
Birgitha Sahlin, barn- och utbildningschef i Vimmerby kommun, blev förvånad när hon förstod att det fanns ett vite kopplat till den psykosociala miljön på skolan.
– Jag blev lite förvånad att det finns en koppling med vite till den psykosociala miljön. Jag vet att Josephine Svensson (rektor) har ett inplanerat möte med Arbetsmiljöverket i december, där de ska diskutera de här frågorna. Det handlar om det här med att göra kontinuerliga riskbedömningar, både löpande och vid förändringarna. Att beakta den psykosociala situationen och ha ett bra arbetsklimat. Vi har ju en helt ny ledningsstruktur, där vi har tagit bort områdescheferna och har en mycket tydligare linje och struktur där styrning och ledning blir tydligare. Vi har en ny rektor och en del av kritiken var att man missade på de här arbetsmiljöbitarna, men vi tog tag i det och den nya ledningen har tillsammans med vår HR-avdelning jobbat med det som har varit konflikter. Facket tycker att ledningen har jobbat på ett bra sätt, säger Birgitha Sahlin.
Sedan i vintras har situationen på AL förbättrats, menar Sahlin.
– Vi kommer att dra det tydligare på nämnden på onsdag, men vi ser att den psykosociala miljön på högstadiet på AL förbättrats sedan Arbetsmiljöverket var där. Jag har en stor tillförsikt till att ledningen på skolan fortsätter jobba tillsammans och det känns som att vi är på rätt väg. Det finns ett underlag och Josephine Svensson räknar med att redovisa i december vad hon tänker göra och vi ser att det händer positiva saker. Framgången finns i att inte blunda för saker och ting, för det uppstår svåra ärenden och då gäller det att hantera dem.
En av många skolor
När Arbetsmiljöverket besökte Astrid Lindgrens skola var det bara en av många skolor i landet som besöktes. På var tredje skola har myndigheten undersökt arbetsmiljön.
Klicka här för att läsa en tidigare artikel i ämnet.