Annons:

Sök

Annons:

Fest fick avbrytas under valborg:

Valborg är numera en lugn högtid i Vimmerby, men en fest fick avbrytas av coronaskäl. Foto: MostPhotos

Fest fick avbrytas under valborg: "Fanns flera orsaker"

Trots en del spridda fester var det en lugn Valborgsmässoafton i Vimmerby. Högtiden, som tidigare varit ganska stökig, har på senare tid blivit alltmer städad, menar Anja Persson på Fabriken.

Annons:

För några år sedan var Valborgsmässoafton något av en riskhelg med mycket fylla och många ungdomar i rörelse.

Under de senaste åren har dock ungas alkoholkonsumtion sjunkit, och i takt med att det dricks mindre har högtiden blivit lugnare. Idag betraktas den som en allmänt lugn företeelse. 

– Vi har jobbat på att erbjuda ungdomar drogfria aktiviteter, berättar Anja Persson, ungdomssamordnare på Fabriken i Vimmerby. Vi harar åkt iväg till Liseberg och så. Föräldrar har även blivit mer restriktiva när det kommer till alkohol, vilket märks både på Valborg och generellt. 

Pandemin påverkar

I år och förra året har Fabrikengänget inte kunnat åka till Liseberg på grund av pandemin, men inte heller 2019 genomfördes Lisebergsresan runt Valborg: redan då betraktades valborgsfirandet som tämligen lugnt och resan flyttades därför till tiden kring skolavslutningen. 

– Om det inte vore för pandemin hade vi kanske fokuserat på något drogfritt arrangemang här i stan i år, men nu gick ju inte det.

De pandemirelaterade restriktionerna som omöjliggör kontrollerade tillställningar medför samtidigt en ökad längtan bland ungdomarna att träffas, och årets valborgsfirande blev trots allt en liten aning rörigare än tidigare års. 

– Det var några fester, en var vi tvungna att avbryta i samarbete med polisen. 

Varför avbröt ni festen?

– Det är flera orsaker att vi fick bryta. Dels var det unga personer där, och så är det inte lämpligt att ha sammankomster i det här läget med corona. Så det handlade inte om att själva festen var särskilt stökig. På det hela taget var det en ganska lugn kväll. 

När vi nu går mot varmare tider och skolavslutningar anar Anja Persson att fler ungdomar kommer söka sig ut. 

– Vi vill gärna uppmana föräldrar att prata med sina ungdomar om fester och alkohol. Det spelar roll.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: