Annons:

Sök

Annons:

67 fullvaccinerade har avlidit i covid-19 – ”De allvarliga fallen är få”

67 personer som varit fullvaccinerade har avlidit i covid-19. Foto: MostPhotos

67 fullvaccinerade har avlidit i covid-19 – ”De allvarliga fallen är få”

67 av de 700 000 personer som fullvaccinerats i Sverige har avlidit i covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste uppföljning. Resultatet ses som en framgång.
– Inget vaccin kan undanröja risken att bli smittad helt, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sverige har haft en mycket hög smittspridning under 2021 och nästan en halv miljon bekräftade fall har konstaterats. Samtidigt har nu över två miljoner fått en dos vaccin och över 700 000 fått två doser.

Folkhälsomyndigheten har följt upp risken för att bli smittad för de som fått vaccin.

Tre veckor efter första dosen beräknas en person ha ett gott skydd, men fullt vaccinerad är man först två veckor efter dos två. 

"Det är väntat"

I båda grupperna förekommer det dock smittade.

När det gäller de som fått en dos har 0,3 procent (5 942 personer) blivit smittade minst tre veckor efter sin vaccination. 20 av dem har fått intensivvård och 187 har avlidit med covid-19.

För de 700 000 som fått två doser har 0,2 procent (1 624 personer) blivit smittade. Sex har fått intensivvård och 67 har avlidit med covid-19.

”Som för alla vacciner är skyddseffekten inte hundraprocentig. Det är därför väntat med några fall av sjukdom trots vaccination. Data visar också att risken att behöva intensivvård och att avlida är mindre för den som insjuknar och är vaccinerad jämfört med de som är ovaccinerade”, skriver FHM i ett pressmeddelande.

– Inget vaccin kan undanröja risken att bli smittad helt. Men de allvarliga fallen är få sett till den höga smittspridning vi haft och hur många som är vaccinerade, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

En förklaring till resultatet är att de som vaccinerades allra först var de mest sköra i samhället. Myndigheten uppmanar till fortsatt distans när man känner av symtom och att man ska testa sig.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: