På onsdagseftermiddagen kom det definitiva beskedet från Förvaltningsprocessenheten att Vimmerbyfamiljen Berisha, som har varit i Sverige i 15 år, kommer utvisas och de ger varken uppehållstillstånd eller prövningstillstånd.
Det var ett otroligt tungt besked som familjens kontaktombud Lennart Nilsson, en läkare och en socialsekreterare förmedlade till familjen.
– När vi berättade om avslaget på begäran om att få stanna så sjönk barnen ihop som att man punkterade en ballong. En flicka började skrika och frun slängde mobilen i golvet. Det är som ett slag i skallen på dem. Familjen Berisha lever i ett eländigt skick och orkar inte leva. De har gjort sitt och känner att det är slut, säger Lennart Nilsson.
"Tron på Sverige är borta"
Familjen består i dag av mamma, pappa och tre barn, som är 18, 14 och 12 år gamla, och ska utvisas till Kosovo, ett land som inte ens fanns när de kom till Sverige och som de två yngsta barnen aldrig har varit i.
Inte undra på att många människor samlades på rådhustorget i Vimmerby vid 12.30-tiden på lördagen för en manifestation till stöd för familjen Berisha. Den tysta manifestation hade tillstånd för 500 personer och anordnades av Lennart Nilsson, som berättade om vad som har hänt, hur familjen mår och vad som händer härnäst.
– Det kändes som att jag dog som människa när jag fick beskedet i onsdags klockan 14.22. Tron på Sverige och tron på myndigheterna är borta när man ser att de har gjort fel som de inte erkänner. Denna familj har gått igenom så mycket trauma. Det jag tycker är värst är att Barnkonventionen ska gälla alla barn, oavsett vilka beslut som är tagna sedan tidigare. Det är lag och lagen följer man inte, säger Lennart Nilsson.
"Blivit fullt av sorg"
Han hade helt klart hoppats på ett positivt besked till helgens manifestation som har varit planerad sedan en tid tillbaka.
– Mitt hjärta har blivit fullt av sorg. Jag trodde i min enfald att vi skulle ha ett positivt besked att ge och därmed ha en picknick här på torget. Nu är det något helt annat. Folk vet att de kommer utvisas och familjen lever i osäkerhet och kan bli hämtade när som helst. Jag kommer direkt från Borghaga/Vimarhaga där pappan inte får jobba längre. Det var sorg bland de gamla och personalen hälsade till familjen.
Finns det någon lösning i detta fall?
– Beslutet går inte att överklaga, men man kan överklaga beslutet som är taget om resning och det ska göras inom tre veckor. Då överlämnas det till Migrationsverket för vidare handläggning så resning kan beviljas av samma som har sagt att de inte får det. Det är en sådan liten chans som en lort under en tumnagel att det ska gå igenom.
Samlat in 82 000 kronor
Lennart Nilsson gav också information om att 82 000 kronor hade samlats in till familjen fram till manifestationens start på vid 12.30-tiden på lördagen. Insamlingen har varit igång i drygt två månader.
En kvinna tog tillfället i akt att säga några ord till de hundratals personerna som hade samlats på manifestationen.
– Jag förlorade min man i en olycka för två år sedan och kände mig både ensam och rädd så jag ansökte om dubbelt medborgarskap. Jag fick svenskt medborgarskap inom loppet av två veckor och jag skäms för att jag har två medborgarskap. Den här familjen får inget svenskt medborgarskap. Jag vill säga ”Sverige, titta inte bort, ha barmhärtighet”, säger hon pch visar upp sitt plakat.