Annons:

Sök

Annons:

Från och med den 1 augusti är mer förnyelsebar etanol inblandad i bensin och diesel.

Mer etanol i bensinen – kolla om din bil klarar den nya blandningen

Från och med den 1 augusti blandas upp till tio procent etanol in i bensinen och 26 procent i dieseln som man tankar. Anledningen till att mer förnybar etanol läggs till drivmedlen är att minska Sveriges utsläpp av växthusgaser i landets tre miljoner bilar som drivs med bensin eller diesel. Vår tidning undrar också om det inte är dags att sänka skatten på drivmedel när mindre koldioxid släpps ut från trafiken.

Annons:

Sverige ska bli det första välfärdslandet som ska är helt fossilfritt 2045. Ett av delmålen för att nå dit är att blanda i mer och mer förnybar etanol i bensin och diesel. Från och med den 1 augusti är det E 10 i den bensin man tankar på alla bensinmackar i landet.

-  Det är det viktigaste beslutet för att klara av en bra klimatlösning, sa Johan G Andersson, från Drivkraft Sverige, till SVT tidigare idag.

Han menade att detta minska Sveriges utsläpp av växthusgaser från bilar med större mäng än alla de el och gasbilar som finns i landet nu.

- Minskningen av utsläppen för landets tre miljoner bilar, gör att vi kan säga att 160 000 bilar tas bort från landet. Detta är den största minskningen av växthusgaser idag, sa Johan G Andersson.

Bilägaren måste kolla själv

Många bilar klarar att köras på högre andel etanol i bensinen och dieseln.

94 procent av alla bilar som idag finns i landet klarar att köras på E 10 eller den nya dieselblandningen. Det är bilar som är registrerade innan 1januari 2011 som bilägaren måste kolla upp med sin biltillverkare om de bilarna klarar den nya typen av bränsle med mer etanol inblandad.

Vid OK i Västervik får man en del frågor från kunderna om den nya typen av drivmedel.

- Kunderna frågar om det nya drivmedlet passar deras bilar, säger Una Custic, säljare vid OK i Västervik.

Har ni någon lista över vilka bilar som kan få problem med det nya bränslet?

- Nej, det har vi inte. Kunderna måste själva kolla upp om deras bilar kan köras på E 10, säger hon.

Enligt Anders Norén, teknisk chef vid Bil Sweden är det bilarnas gummipackningar och gummislangar som påverkas negativt av den nya bränsleblandningen. Det är biltillverkarna som kan svara på om bilmodellerna kan köras på E 10.

- Alla mackar kommer att ha andra typer av bränsle, 98 med bara fem procent inblandad etanol i sig. Men de allra flesta bilar ska kunna köras på den nya blandningen, sa han till SVT.

Isabelle Thörner från Västervik var en av de kunderna som tankade på OK under måndagsförmiddagen.

Känner du till att bränsleblandningen har förändrats från och med den 1 augusti?

- Ja det har jag hört talas om.

Påverkar det dig i dag när du tankar?

- Nej, det gör det inte.

Lägre energi

Med mer etanol i drivmedlet bidrar det till att energinivån i drivmedlet minskar.

- Man kan köra något kortare sträckor med det nya bränslet. Man kommer 1,8 procent kortare än med det tidigare bränslet som hade fem procent etanol inblandat, sa Johan G Andersson till SVT.

Lägre skatt?

Vår tidning kontaktade Akko Karlsson (MP) och ställde frågan om det inte var dags att sänka koldioxidskatten när mer förnyelsebar diesel blandas in i drivmedlen?

- Koldioxidskatten är effektivt sätt att ställa om till förnyelsebara drivmedel. E 10 år ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande 90 procent bensin i drivmedlet. Koldioxidskatten kommer att bli kvar tills all bensin fasats ut, säger Akko Karlsson.

Hon menar att det som koldioxidutsläppen från trafiken orsakar varje år kostar enorma summor samt lidande.

- Vi ser människor som drabbas av förtidig död, då de drabbas av kärlsjukdomar och cancer. Vi ser extremväder med översvämningar och torka som kostar enorma summor i pengar och lidande, säger Akko Karlsson.

 

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: