Annons:

Sök

Annons:

Mohammad Hadi Alavis familj kommer från Afghanistan, men han har aldrig kunnat leva i landet. Foto: Privat

Från Iran till Vimmerby – ”Hur länge ska vi afghaner vara statslösa?”

Läget i Afghanistan är mycket oroligt sedan talibanerna tagit över makten i landet. Mohammad Hadi Alavi är afghan, född i Iran, men boende i Vimmerby sedan 2015. Oron för släktingar som bor kvar i landet är stor. Här ger Mohammad sin syn på vad som händer i Afghanistan.

Annons:

Mohammad Hadi Alavis familj kommer från Afghanistan, men föräldrarna flydde till Iran på grund av kriget redan innan Mohammad föddes. I början av 2015 kom Mohammad till Sverige och Vimmerby, där han fått permanent uppehållstillstånd, arbetar som elektriker på Ljunghäll och studerar samtidigt till elkraftsingenjör i Linköping. Läget i Afghanistan oroar honom mycket, särskilt eftersom familjen den senaste veckan inte kunnat få kontakt med de släktingar som fortfarande bor i landet.

 Hur ser du på att talibanerna tagit makten i landet igen?

– Den perioden de hade makten i Afghanistan var en mörk period med mycket våld mot kvinnor och våld mot andra folk med annan tro och religion. Talibanerna förstör allt som visar Afghanistans historia. Deras ideologi är mycket farlig, för de accepterar inte de tankar som är emot deras tankar och tro. 

 Vad oroar dig mest nu?

– Den väg talibanerna har för att rätta samhället är våld, och att skrämma folk istället för att lära dem. Om en person stjäl till exempel, så kommer talibanerna skära av hans händer för att andra ska bli rädda för att stjäla. Det som gör att man blir förvånad är att nästan alla länder är tysta på något sätt. Det känns som att de inte vill se att det pågår våld och mord, eller hur blodet flyter på gatorna i Afghanistan. Hur länge ska vi afghaner vara statslösa, fly och lämna familj, nära och kära på grund av kriget?  

Mohammad skriver också att många oroar sig för hur det kommer påverka landet att så många med högre utbildningar flytt.

– Det var de som drev landet med sina kunskaper och erfarenheter. Nu får vi se om landet kommer gå tillbaka till stenåldern om talibanerna fortsätter ha makten. 

 Har inte kunnat få kontakt med släktingar

Mohammad har inte kunnat få kontakt med sina släktingar i Afghanistan på över en vecka, och oron är stor över hur de har det.

 – Jag är inte bara orolig för mina släktingar, jag är orolig för alla människor som bor i Afghanistan. De flesta försöker fly därifrån för att rädda sitt liv och sin familj. Det är en väldigt dålig situation, skriver Mohammad som för tillfället är i Iran för att hälsa på sin familj. 

 – För några år sedan kallades talibanerna för terrorister, men nu är det många länder som officiellt erkänner talibanerna. Var är mänskligheten? frågar Mohammad. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: