Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbybo frias för oaktsam våldtäkt även i hovrätten

Hovrätten friar en Vimmerbybo för oaktsam våldtäkt. Foto: MostPhotos

Vimmerbybo frias för oaktsam våldtäkt även i hovrätten

En Vimmerbybo i 25-årsåldern friades av Jönköpings tingsrätt från åtalet om oaktsam våldtäkt i början av året. Nu har även hovrätten prövat ärendet och gör ingen annan bedömning än tingsrätten.

Annons:

Händelsen inträffade sommaren 2022 på en adress i Jönköping. Åklagaren menade att Vimmerbybon var grovt oaktsam beträffande omständigheten att målsägande inte deltog frivilligt.

Vimmerbybon har hela tiden förnekat brott och gjort gällande att det varit fråga om ett frivilligt samlag. Tingsrätten ansåg att både Vimmerbybon och kvinnans berättelser varit långa, klara, detaljerade och konstanta och bedömde därför bådas trovärdighet som hög och likvärdig. 

Rätten konstaterade att båda var överens om att ett samlag ägt rum men därefter går uppgifterna isär. Vimmerbybon menade att kvinnan varit aktiv under samlaget och deltagit frivilligt. Att samlaget var ett av de lugnare de haft gjorde att han inte reagerade särskilt på att hon blundade eller var tyst. 

Rätten menade också att det faktum att kvinnan underlättade för mannen att ta av hennes byxor var ett uttryck för ett frivilligt deltagande. 

Friades i tingsrätten

Kvinnan menar dock att hon fick en panikångestattack och inte alls deltog frivilligt. Några dagar senare skickade hon ett sms där hon skrev "Hur tror du det känns att bli våldtagen av personen man älskade och en av dem man trodde man var trygg med?". 

Att kvinnan redan dagen efter händelsen gjorde en polisanmälan och uppgifter om hur de båda betedde sig i lägenheten efter händelsen gav dock uttryck för att hon inte deltagit frivilligt.

Tingsrätten ansåg dock till slut att det inte fanns något tydligt stöd i utredningen för att Vimmerbybon borde ha förstått att kvinnan inte deltog frivilligt. 

"I vart fall kan den oaktsamhet som må ha förelegat inte anses så klandervärd att den ska bedömas grov oaktsamhet. Han ska därför frikännas från åtalet", skrev Jönköpings tingsrätt i domen.

Hovrätten gör samma bedömning

Kvinnan var inte nöjd med tingsrättens dom och överklagade till hovrätten. Nu har Göta hovrätt kommit fram till samma utslag som tingsrätten. 

En del nya uppgifter har då framkommit från båda parter. Bland annat uppger kvinnan att hon flera gånger sa nej och att det rörde sig om cirka 30 minuter innan det som nu varit uppe för prövning skedde. 

Hovrätten skriver att de nya uppgifterna inte påverkat bedömningen. Inte heller hovrätten finner att åtalet för oaktsam våldtäkt är styrkt och därmed frias Vimmerbybon även i den högre instansen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: