Annons:

Sök

Annons:

Tidigare tränaren chockad: ”Jag är helt oförstående”

Vimmerbybon som nu misstänks för terrorismbrott har bott i Vimmerby i åtminstone 15 år och bland annat varit aktiv i olika fotbollsföreningar. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos

Tidigare tränaren chockad: ”Jag är helt oförstående”

Den misstänkte terroristen från Vimmerby har bott i kommunen sedan åtminstone 2010. Personer som varit i hans närhet beskriver en trevlig och social person.
–  Då fanns det absolut ingenting som kunde få en att tro något i närheten av detta, säger en person som varit fotbollstränare för mannen i många år. 

Annons:

Under onsdagen häktades en 22-årig Vimmerbybo för misstankar om flera olika terrorismbrott. Han greps på Arlanda i lördags och var då enligt åklagaren på väg att resa för terrorism, vilket är en av brottsrubriceringarna.

I övrigt misstänks mannen för grov finansiering av terrorism och deltagande i terroristorganisation.

Mannen är född i Afghanistan, uppväxt med sin familj i Bullerbyn i Vimmerby. Han flyttade till egen lägenhet i ett annat bostadsområde för cirka ett år sedan. I lördags ska polisen ha slagit till mot flera adresser i Vimmerby, enligt våra uppgifter. Även igår ska det ha varit polisiär närvaro i mannens bostad, enligt en källa. 

"Tyckte om honom väldigt mycket"

Källor till oss beskriver en positiv och trevlig person och blir mycket förvånade när vi berättar att han nu sitter misstänkt för olika terrorbrott. Under många år har han också varit aktiv i olika fotbollsföreningar. 

En av den misstänkte mannens tidigare fotbollstränare, som tränade honom i en förening i Vimmerby kommun under flera år, är i total chock när han får höra om misstankarna och häktningen.

– Jag är helt oförstående. Då fanns det absolut ingenting som kunde få en att tro något i närheten av detta. Det fanns problematik runt några av de andra killarna i laget, men han var en av de absolut lugnaste, säger han.

– Han var en stor fotbollstalang i ungdomsåren, slutade i 15-årsåldern men jag pratade faktiskt med honom för något år sedan och då var han och några andra killar sugna på att starta upp något och köra igen. De undrade om inte jag kunde bli tränare.

Hur upplevde du honom som människa?

– Han var inte ostyrig eller stökig på något sätt, utan helt tvärtom. Väldigt lugn, väluppfostrad, duktig i skolan och helt anpassad i samhället, men det gör det nästan ännu mer otäckt. Jag är chockad – inte han, alltså. Det fanns inte på kartan. Sedan vet man ju inte bakgrunden eller vad som har hänt sedan tiden då jag kände honom.

"Har ingen aning om vad han gjort"

En annan person inom fotbollen beskriver mannen som en ”vanlig och fotbollsintresserad kille”.

– Jag har inte haft kontakt med honom sedan han spelade i pojklaget och inte pratat med honom efter det. Jag har sett honom i styrkelokalen i Idrottshallen och han har byggt mycket muskler, men jag har ingen aning om vad han gjort de sista åren.

Hur ser du på anklagelserna som riktas mot honom?

– Jag kände inte honom. Från brottsmisstanke till ett åtal är det många saker som ska utredas. Jag har ingen aning om vad som har skett.

Våra tidigare artiklar i ärendet kan du läsa här.

Jakob Karlsson

Micael Rundberg

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: