Annons:

Sök

Annons:

TRE PERSONER DÖMS FÖR EXTREMT BRUTALT RÅN I VÄSTERVIK

En Västerviksbo blev misshandlad med en borrmaskin när tre gärningspersoner tog sig in i hans bostad i januari i år. Alla tre döms nu, en till fängelse och två till sluten ungdomsvård. Genrebilder i ett montage. Foto: Mostphotos.

TRE PERSONER DÖMS FÖR EXTREMT BRUTALT RÅN I VÄSTERVIK

De tre personer som bröt sig in hos en sovande man i Västervik och utsatte honom för ett extremt rån med tortyrliknande ingredienser döms till fängelse. Det meddelar Kalmar tingsrätt idag.

Annons:

Gärningen bedöms som grovt rån medelst grov misshandel. En pojke strax under 18 år döms till sluten ungdomsvård i 17 månader. En annan pojke, strax över 15 år, döms till sluten ungdomsvård i 15 månader. En man i 20-årsåldern döms till fängelse fem år och tre månader.

Tillsammans ska de även betala ett skadestånd på 129 000 kronor till offret.

Åklagaren Linda Caneus ville döma gärningspersonerna både för synnerligen grov misshandel och grovt rån, men det godkände inte domstolen. Själva händelsen finner tingsrätten styrkt och slår fast att personerna använde tortyrliknande metoder. Man eldade i offrets skägg, borrade honom i benet, hällde öl över honom och strödde salt i hans sår.

Kunde knyta starka bevis till gärningspersonerna

Bevisen är mycket starka. Det handlar om blod från målsägande som hittats på de tilltalades kläder, skospår, deras telefoner har varit på brottsplatsen och man har även kunnat knyta stöldgods till personerna. Även rättsintyget som dokumenterat mannens skador är ett tungt bevis i målet.

Tingsrätten anser inte att det handlar om en synnerligen grov misshandel eftersom den drabbade inte fått tillräckligt allvarliga skador.

”Tingsrätten har istället rubricerat gärningarna som grovt rån medelst grov misshandel. Det beror framför allt på att våldet och gärningen i övrigt, om än mycket allvarligt, resulterat i förhållandevis lindriga skador”, skriver man i domen.

Borrade offret mer borrmaskin

De tre gärningspersonerna har förnekat brottet och skyllt ifrån sig på personer som de inte velat namnge. 

I förhör har den drabbade berättat att han först trodde att det var ett skämt när tre maskerade män vällde in i bostaden mitt i natten i januari i år. Efter att ha blivit bakbunden och misshandlad berättar mannen att gärningspersonerna tog fram en borrmaskin och borrade honom i håret, i benet och i näsan.

Han beskriver att han var livrädd under övergreppet som varade i cirka en timme. Han blev också knivskuren i benet med en morakniv. Med sig från platsen tog gärningspersonerna mediciner, snus och mobiltelefoner och hade sönder en mängd bohag.

En del av godset hittades i en campingstuga på Västerviks Resort som personerna olovligen belägrat. Polisen gjorde flera viktiga fynd i stugan som ligger till grund för domen. Man har också hittat en film där två av gärningspersonerna rappar om brottet.

Därför bedöms inte våldet som synnerligen grovt

Alla tre är kända av polisen sedan tidigare. En av pojkarna hade permission från ett HVB-hem vid tillfället och den andra hade rymt från ett hem i Uppsala. Tingsrätten beskriver gärningen som ”avskyvärd”.

”I förevarande fall råder det ingen tvekan om att det X utsatts för varit avskyvärt. Han har bliviti föremål för utdraget och omfattande våld med kraftigt förnedrande inslag. Delar av vad de tilltalade gjort mot honom måste ha fyllt honom med stor rädsla och ångest, inte minst när en fungerande borrmaskin användes för att utöva våld mot honom. Y, Z och Å synes i stor utsträckning ha plågat X i första hand för sitt höga nöjes skull och det är upprörande att de skrattat och roat sig åt att de plågat X”, skriver man.

Trots detta bedöms inte misshandeln vara synnerligen grov – och det beror alltså enbart på att den drabbade inte tycks få några bestående fysiska men av agerandet.

Döms även för andra brott 

De tre personerna döms även för olaga intrång i campingstugan.

Mannen och en av pojkarna döms även för en misshandel på Västerviks gymnasium den 17 januari. De attackerade då en elev med slag och sparkar och bråket avbröts av en lärare. Gärningspersonerna var delvis maskerade när de tog sig in på skolan.

Den andra pojken döms också för en annan misshandel. Den skedde på valborgsmässoafton 2023. Pojken var maskerad när han attackerade en man med slag och sparkar. Detta skedde oprovocerat. Gärningspersonen tappade sin telefon vid misshandeln och döms för misshandel av normalgraden. Dem drabbade i det ärendet får ett skadestånd på 5 000 kronor.

 Får ungdomsrabatt

Det grova rånet medelst grov misshandel ligger till grund för staffmätningen och tingsrätten anser att brottet förtjänar drygt fem år i fängelse, vilket är strax över miniminivån för brottet. Personerna som är under 18 år döms till sluten ungdomsvård och får så kallad ungdomsrabatt på sina straff.

För den ena ynglingen undanröjs en tidigare dom om rån där han fick fyra månader i fängelse. Straffvärdet hamnar därmed på ett år och tio månader, men sätts ned till tio år och tre månader eftersom det inte sker någon villkorlig frigivning från sluten ungdomsvård.  

Samtliga tre ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Domen kan överklagas.

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: