Annons:

Sök

Annons:

INGET ÅTAL MOT TERRORMISSTÄNKT VIMMERBYBO I VECKAN

Det var på Arlanda som Vimmerbybon greps i början av juni. Foto: MostPhotos

INGET ÅTAL MOT TERRORMISSTÄNKT VIMMERBYBO I VECKAN

Nej, det blir inget åtal mot den terrormisstänkte Vimmerbybon den här gången heller. Det kan Dagens Vimmerby berätta i dag.
– Jag kommer begära förlängning, bekräftar Per Lindqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var i början av juni som nyheten slog ned som en bomb i Vimmerby och chockade många som varit i Vimmerbybons närhet under uppväxten i staden.

En ung Vimmerbybo i 20-årsåldern hade då nämligen gripits på flygplatsen Arlanda av Säkerhetspolisen när han var på väg att lämna landet. Han skulle då, enligt åklagaren, resa för att utföra terrorism. 

Den unge Vimmerbybon misstänktes även för grov finansiering av terrorism samt deltagande i terroristorganisation. Ett par dagar efter gripandet häktades mannen. Brottstiderna är satta under december och januari för de senare brotten och den 1 juni för själva resan. Vilket land och vilken terroristorganisation mannen var på väg till är okänt. Brottsplatsen för finansieringen och deltagandet är mannens egen bostadsadress i Vimmerby. 

Mannen är sedan tidigare i princip helt ostraffad. Han ska ha fått en ordningsbot för hastighetsöverträdelse, som han godkände, under sommaren 2022. Då ska han ha kört 19 kilometer för fort i timmen på 30-väg och påföljden blev då penningböter på 2 800 kronor. 

Några dagar efter häktningen kunde vår tidning avslöja att mannen varit anställd inom Vimmerby kommun. Han hade en månadsanställning på 100 procent mellan november 2021 och november 2022. Enligt uppgifter från kommunen var han anställd inom omsorgen som omsorgsbiträde fram till utgången av januari månad förra året. Därefter ska mannen ha slutat på eget bevåg, enligt kommunen. 

– Vi försöker ta reda på saker innan någon anställs, men som jag förstått det hade man ju inte varit i klammeri med rättvisan tidigare. Då är det omöjligt att parera, men det är sorgligt att det ser ut så här. Ingen önskar att något sådant här ska hända, kommenterade socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) i samband med häktningen. 

Begär förlängning igen

Först skulle åtal vara väckt den 3 juli, men så blev det inte. Per Lindqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, begärde i stället att mannen skulle häktas på nytt. Något han fick igenom i Attunda tingsrätt. 

Då sattes tidsfristen till den 26 juli, alltså nu på fredag. Redan nu kan vår tidning berätta att det inte blir något åtal på fredag heller. 

– Jag kommer att begära förlängning, det kommer jag att göra, bekräftar Per Lindqvist. 

Han räknar med att lämna in en ny framställan på torsdag förmiddag. Därefter får tingsrätten ta beslut kring huruvida Vimmerbybon ska kvarstanna i häktet eller släppas på fri fot. Mannens försvarsadvokat är belagd med yppandeförbud och Per Lindqvist har inte heller velat kommentera något kring utredningen. 

– Nej, tyvärr kan jag inte säga något nu. 

Kan du säga något om hur bevisläget har förändrats?

– Nej, det kan jag inte. 

Om mannen blir omhäktad, tror du att du kommer hinna väcka åtal om tre veckor då?

– Det återstår att se, det är svårt att prognostisera det. 

Vimmerbybon har nekat till alla anklagelser. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: