Annons:

Sök

Annons:

SKATEBOARDVANDAL DÖMS TILL VÅRD OCH STORT SKADESTÅND

En man döms nu till rättspsykiatrisk vård. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

SKATEBOARDVANDAL DÖMS TILL VÅRD OCH STORT SKADESTÅND

Den skateboardvandal som härjat i Västervik under sommaren döms nu för en lång rad av skadegörelser. Domen blir rättspsykiatrisk vård och mannen som är i 40-årsåldern ska betala drygt 260 000 kronor i skadestånd. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var den 11 augusti som polisen till slut kunde gripa en man misstänkt för ett stort antal skadegörelser i Västervik. Den gångna helgen innan gripandet hade mannen vandaliserat bilar med hjälp av en skateboard.

Under tiden mannen satt anhållen samlade polisen ihop alla ärenden som kunde vara mannens verk och han blev misstänkt för ytterligare ett antal brott tidigare under sommaren. 

Den 15 augusti häktades mannen och åtalet kom nu i höstas. Mannen har suttit frihetsberövad och gör det fortfarande. På onsdagen föll domen mot honom.

Döms för olaga hot

Mannen, som är i 40-årsåldern, döms för ett stort antal fall av skadegörelse. Bland annat för ett 20-tal bilar som fick sina vindrutor krossade natten mellan den 9 och 10 augusti på Hallströmsgatan och Odengatan. 

I samband med den här händelsen hotade mannen även en annan person, som han kände igen från förr. Mannen, som gick ut för att avbryta det som pågick, fick höra att vandalen skulle "slå in skallen" på honom. Därför döms mannen nu även för olaga hot. 

Han döms också för skadegörelse då han krossat två fönsterrutor till en restaurang samt krossat en fönsterruta som tillhörde ett fastighetsbolag samt för att ha orsakat skador på två gasolvärmare som tillhörde restaurangen.

Den 6 augusti slog mannen sönder två fönsterrutor till en lägenhet och krossade rutan på en personbil på Odengatan. Lägenheten och bilen tillhörde kommunen. 

Den 11 juni förstörde också mannen ett dörrhandtag till entrén på kommunhuset och åsamkade sju personbilar på Fabriksgatan plåtskador. 

Döms till rättspsykiatrisk vård

Han döms även för att ha förstört en lägenhet i Vimmerby i slutet av förra sommaren. Även då använde han en skateboard som tillhygge i stor omfattning. Det handlade om väggar, golv och en dörr i sovrummet. Han slog även sönder spegel och skåp i badrummet. I köket hade han sönder spis samt kyl och frys och orsakade även skador på kakel. 

Mannen har erkänt gärningen och fastighetsbolaget ville ha skadestånd på drygt 200 000 kronor. Tingsrätten menar dock inte att det är visat att det rör sig om 200 000 kronor, men att det är skador för betydande belopp. Vad skadeståndet blir i det här fallet kommer hanteras separat senare. 

Vandalen döms nu för totalt fem fall av skadegörelse och ett olaga hot. Han ska betala skadestånd till ett stort antal målsägande på drygt 262 000 kronor. Den beslagtagna skateboarden ska också förverkas. Mannen har erkänt det mesta och sagt att han var arg och upprörd på samhället efter att ha blivit vräkt.

Mannen förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastningsregistret och det rör bland annat grov stöld, ringa narkotikabrott och skadegörelse. 

Tingsrätten har inhämtat ett rättspsykiatriskt utlåtande och mannen anses ha begått samtliga gärningar under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Till följd av den hade han en nedsatt förmåga att inse gärningarnas innebörd, skriver rätten. 

Mannen döms nu till rättspsykatrisk vård. Det finns risk att han återfaller i brott och därför ska den rättspsykiatriska vården förenas med särskild utskrivningsprövning.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: