Annons:

Sök

Annons:

  • Micce Rylander ställer ut i Mia Brushanes nya galleri på Storgatan 23 i Vimmerby. Foto: Johanna Karlsson

  • Utställningen "Have a dream" innehåller både nya och tidigare visade verk. Foto: Johanna Karlsson

Mia hjälpte Micce bort från alkoholen - nu ställer han ut i hennes galleri

På fredag är det vernissage för den första riktiga utställningen på Mia Brushanes nya galleri på Storgatan 23 i Vimmerby. Det är Micce Rylander som visar sina målningar i utställningen ”Have a dream”, och mellan Micce och Mia finns en koppling som kanske inte alla känner till. 
– Mia är en av dem jag tackar för att jag överhuvudtaget lever, säger Micce. 

Annons:

Vimmerbykonstnären och mångsysslaren Micce Rylander är öppen med att han sedan 17 år tillbaka är en nykter alkoholist. Han berättar att han för ungefär 18 år sedan, och efter flera vändor med återfall, till sist var redo att söka hjälp för sina alkoholproblem. Det var då han fick kontakt med Mia Brushane som arbetade som socialsekreterare på Vimmerby kommun. 

– Mia är en av dem jag tackar för att jag överhuvudtaget lever, säger Micce, och berättar att han sett siffror som visar att så många som 90 procent av de som lever med sjukdomen alkoholism dör en för tidig död. 

Var nära att ta livet av sig

 – Det är en allvarlig sjukdom. Storyn bakom det här är att jag var ju nära att ta livet av mig innan vi träffades, säger Micce och tittar på Mia. Det var så nära att jag inte levde längre. Så att jag faktiskt bara står här, det är speciellt. Och det hände någonting inne i mig när det hände. Man blir tacksam på ett annat sätt över småsaker.

Mia Brushane, som fortfarande arbetar inom socialtjänsten, berättar att hon såg något speciellt i Micce redan för 18 år sedan. 

– Jag hade då ett socialsekreterarjobb och mötte dig där och kunde slussa dig vidare, säger Mia till Micce, och fortsätter: Det jag såg med Micce direkt var att han hade den här värdigheten och integriteten, och så konstnärskapet. Just det här att se människan, att se den jag har framför mig har varit det viktigaste i mitt arbete. När jag kände att Micce själv ville, då blev det ganska lätt att bara göra sitt jobb och visa på de vägar som fanns.

Mia letade efter ateljé - hittade galleri

Mia målar själv och har under en tid letat efter en plats att ha som ateljé. Hennes man fick syn på lokalen, men till att börja med var Mia skeptisk eftersom hon trodde att lokalen var liten, och bara i söderläge vilket skulle få hennes oljefärger att torka för snabbt när hon målar. 

– Men när vi kom in så insåg vi att här fanns mer. Så vi började renovera och helt plötsligt ser jag – här finns ju möjlighet att visa konst. Och då bestämde vi oss för att den konstnär som kliver först över tröskeln ska bli den som först får ställa ut här. Och gissa vem som kom? frågar Mia med eftertryck. 

"Have a dream" - utställning under tre helger

Och nu är det alltså dags – Micce ställer ut sin utställning ”Have a dream” i Mias galleri. Utställingen innehåller både nya målningar som aldrig visats tidigare, och en del som funnits med i andra utställningar.

En av målningarna i utställningen har gett namn till den, och heter just ”Have a dream”. Micce berättar att det finns en tanke och en historia bakom varje tavla, och just den här handlar om att våga drömma. 

– Vad är det vi drömmer om? Du är skyldig att styra upp din egen dröm. 

På fredag är det vernissage, och utställningen kommer gå att se fredag till söndag under tre helger framåt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: