Föreställningen ”Tid att drömma” är sammansatt av nummer från olika musikaler med texter från olika pjäser med det gemensamma temat drömmar. Gemensamt för karaktärerna är att de alla drömmer om att livet ska innehålla något mer och att de är med på en audition till en föreställning.
De tolv eleverna som för ett år sedan sökte till den första musikalklassen någonsin på folkhögskolan i Vimmerby är nu framme vid slutprojektet. Musikalen spelas en gång i morgon, då för folkhögskolans elever och lärare, och två gånger på lördag.
– Det ska bli jätteroligt. Nu när man känner att det börjar närma sig så bubblar det i kroppen. Jag tycker att det är en styrka för Vimmerby med den nya musikallinjen. Det är en musikal som handlar om att man söker ett jobb, säger Natalie Skarhed Frisk.
"Har en bred grupp"
Hon är väldigt nöjd med utbildningen som har pågått sedan i höstas.
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta sig men vi har otroligt roligt. Det har varit mycket fokus på dans, men vi har också haft kör och scengestaltning.
Det är en ettårig utbildning men det har kommit till ett fortsättningsår som innehåller mer produktion.
– Man hinner inte så mycket på ett år och det var mycket grunder vi gick igenom i början av utbildningen. Jag har dansat mycket, men inte sjungit och inte spelat teater. Vi har en bred grupp av dansare, sångare och teater. Vi har kompletterat varandra väldigt bra. Jag har sökt till produktionsåret.
"Utbildningens höjdpunkt"
Kajsa Lundahl, kursansvarig för musikallinjen, ser med tillförsikt fram emot de kommande föreställningarna.
– Det blir utbildningens höjdpunkt. Det som är roligt med en slutproduktion är att se hur eleverna växer i sina karaktärer. Vissa elever har till exempel ingen teaterbakgrund men har gjort en helt otrolig resa rent gestaltningsmässigt med att lära sig text, våga stå på scenen och hålla fokus under en hel föreställning, säger Kajsa Lundahl.
De tolv eleverna har under utbildningens gång jobbat med åtta pedagoger i olika ämnen.
– När man jobbar i en grupp handlar det om att lära känna varandra och hitta en trygghet i gruppen för att man ska våga i de här lägena. När man känner sig trygg, det är då du vågar testa saker och sjunga inför gruppen och hålla på med en slutproduktion.
Hur ser biljettläget ut inför lördagens publika föreställningar?
– Det finns några få biljetter till första föreställningen och fler biljetter till sista föreställningen.
Det står sedan tidigare klart att musikallinjen fortsätter och adderas med ett produktionsår. Lundahl är hoppfull om att det ska arrangeras en stor musikal varje år.
– Vi hoppas att det ska bli tradition med en föreställning varje år, en happening som folk har att se fram emot i Vimmerby.