I kväll öppnar sommarens utställning ”Ur museets gömmor” på Stadsmuseet Näktergalen. Det som visas upp är föremål från den samling som har byggts upp sedan museets första utställning 1996. Det utlovas en god variation av smått och stort, gammalt och nyare.
– Under sin snart 30-åriga existens har Stadsmuseet Näktergalen samlat på sig en hel del föremål. Vi har som uppdrag att köpa in och bevara det som är lokalt producerat. Jag tror att besökarna kommer tycka att det är roligt att se många av föremålen. Det är en salig blandning och föremålen har en lokalhistorisk anknytning, säger Gunilla Gustafsson.
Hur har det varit att välja ut föremål till den här utställningen?
– Det handlar om att välja ut vad som är intressant för gemene man att se och försöka få en bra bredd och en bra blandning och visa på vilka duktiga hantverkare och firmor som har funnits i Vimmerby. Jag har försökt få med en del saker som inte har visats tidigare och som kanske känns ganska enkelt, säger Gunilla Gustafsson.
Föremål från skobutiken visas upp
På en vägg finns tallrikar med ingraverade namn. Förr var en tallrik med vänners eller kollegors namn ingraverade en vanlig gåva vid jämna födelsedagar.
– Det var superhett förr och i dag är det borta, säger Gunilla Gustafsson.
I det här huset bedrev Ragnar Juneskog en skobutik i många år under 1900-talet. Skor från butiken, som gick under namnet Ragnar Juneskogs Skor & Läder, tar plats i utställningen.
– När verksamheten avvecklades och det skulle bli museum efter många om och men skänkte han stora delar av samlingen till museet. Allt det här kommer härifrån, säger Gustafsson.
Det finns påsar från klassiska och anrika Vimmerbybutiker i en hörna.
– Jag har också fått hjälp med att samla in butikspåsar från existerande butiker.
Fortsättning med populärt inslag
Det finns i ett rum gamla bruksföremål, koppar, keramik och textil. I ett annat rum finns hattar, träskulpturer, Vimmerbyspelet som lanserades 1989 och föremål från gamla hotellträdgården bakom Vimmerbys Stadshotell.
– Det var en trädgård med stor uteservering, paviljong och dansbana som gick hela vägen ner till platsen där Sibylla låg förut.
Tenn, silver, glas och läderhantverk tar plats i utställningen. Det finns dessutom galgar från klädaffärer som har haft verksamhet i Vimmerby kommun.
– Det är ett tecken på hur många olika klädaffärer det har funnits här.
Det finns återigen pärmar med bilder texter från bibliotekets arkiv.
– Det är så himla populärt. Ibland blir det att folk sätter sig, bläddrar, tittar och inleder samtal med folk som man egentligen inte känner. Det är jätteroligt när det blir trevliga diskussioner.
Håller öppet hela sommaren
Den film som visades i samband med föreningen Bevara Vimmerbys årsmöte förra veckan går att bevittna på Näktergalen framöver.
– Det är klipp från Vimmerby på 50- och 60-talet, bland annat Vimmerbymiljöer, personer, marknader och hantverksutställningar.
Utställningen öppnar i kväll, hållet öppet hela sommaren och pågår fram till 2 september. Det blir i sin tur en ny utställning i samband med litteraturfestivalen i oktober.
– Den heter bygdens sång och handlar om ljudet av människors liv och verksamhet på landsbygden.