Annons:

Sök

Annons:

  • Filmvisning om gänget på Löth – många lockades till biosalongen

    Totalt var det över hundra personer som samlats för att se filmen om Löthgänget. Foto: Privat

  • Filmvisning om gänget på Löth – många lockades till biosalongen

    Filmens skapare Ville Söderberg och Elina Lööw. Foto: Privat

  • Filmvisning om gänget på Löth – många lockades till biosalongen

    Efter visningen fortsatte kvällen med middag på Restaurang Guldkant. Foto: Privat

  • Filmvisning om gänget på Löth – många lockades till biosalongen

    Vimmerby bio fick storbesök när Löthgänget från Yxered och deras familjer träffades för premiärvisningen av dokumentärfilmen "Löthgänget - en film om vänskap". Foto: Privat

Filmvisning om gänget på Löth – många lockades till biosalongen

Häromdagen blev det en privatvisning på Vimmerby Bio när dokumentärfilmen "Löthgänget – en film om vänskap" visades. På plats fanns de i gänget som fortfarande är i livet samt deras familjer. Enligt Anders Lagerman som var en i Löthgänget var det över hundra personer i biosalongen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Filmen är gjord av Rymdkollektivet som består av duon Elina Lööw och Ville Söderberg. De har sammanställt materialet till den en timme långa filmen från gamla Super 8-filmer, foton och intervjuer med vännerna Anders Lagerman, Olle Borg, Eva Brandin och Pecka Sandholm.

I början på 70-talet ville de tillsammans flytta från Stockholm och ut på landet. Av en slump blev det gården Löth vid Yxered på gränsen mellan Västerviks och Vimmerby kommun.

Vill visa filmen fler gånger

– Rent tekniskt bodde vi ju i Västerviks kommun men Vimmerby var närmsta stad. Vi lärde ju känna många där. Under de femtio år vi hållit på med läderhantverk så har vi sålt våra grejer på marknaderna på torget och på alla andra ställen i trakten. Det har hört av sig personer som inte fick plats på bion som skulle vilja se den. Men det där är något som Elina och Ville sköter, de kan branschen, berättar Anders.

Han tillägger att om intresse finns kanske filmen återigen kan visas på bio; i Vimmerby eller på TjustBio i Gamleby och liknande en förhoppning är att den tas upp av SVT eller ett annat tv-bolag.

– Vi fyra som lever har tänkt ihop filmen, Micke Roupe har gått bort. Resten av oss har ofta träffats och firat jular ihop, vi bowlar med varandra och sådär. Elina och Ville har arbetat med filmen i två och ett halvt år. De vill visa den fler gånger. Vi som såg den häromdagen tyckte det var jättebra; bra tempo, bra intervjuer och allt blev till en film på en timme. Vi hade ingen aning om upplägget men alla är nöjda, fortsätter Anders.

Middag på Guldkant

Det blev en trevlig kväll på biografen för Löthgänget och familjerna som sedan fortsatte på restaurangen Guldkant. Något som Anders verkligen gladdes åt:

– Det var kul att träffa så många. Jag räknade lite snabbt och fick det till att över sextio personer följde med till Guldkant, runt tio till tolv personer från våra fem respektive familjer!

Annons:

Stefan Härnström

redaktion@dagensvimmerby.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: