Litteraturfestivalen Vimmerby berättar pågick från klockan 10-22 på lördagen. I år har kommunen tagit över arrangörskapet av festivalen och Vimmerby bibliotek har ansvarat för att samordna och planera programpunkterna. Efter invigningen på torget anordnades flera programpunkter på biblioteket.
– Uppslutningen är lite svår att jämföra med förra året, för vi hade fler aktiviteter här som skedde samtidigt. Men det var välbesökt, både på författarscenen vi hade för vuxna och på barnaktiviteterna som vi hade på nedre plan, säger bibliotekarien Noomi Lindberg.
Djupa samtal på Näs
På Astrid Lindgrens Näs delades Salikon-stipendiet ut, och Marit Thörnqvist som är illustratör och författare medverkade i två författarsamtal. Det första var tillsammans med Nicolas Lunabba, hedersdoktor i socialt arbete och författare. De diskuterade och hur konstnärskap kan vara ett sätt att kanalisera sitt engagemang för världen. Det andra samtalet var med tidigare ALMA-pristagaren Bart Moeyaerts från Belgien, som handlade om hur man berättar det mest personliga.
Marit Thörnqvist har sedan tidigare en stark relation med båda författarna och är glad över att de fick mycket tid på scenen tillsammans.
– Jämfört med många andra framträdanden så blev det ett enormt djup i samtalen. Ofta när man intervjuas hamnar man tyvärr i att man berättar samma sak igen, men här har jag pratat om sådant som jag aldrig tidigare pratat om, och på scenen började jag tänka på saker som jag aldrig tidigare tänkt på. Det var fantastiskt. Det säger något om att det var ett väldigt öppet samtal, där det fanns utrymme, säger hon.
Poesikväll med lokala poeter
Marit Thörnqvist deltog även i Poesi i baren, ett event på Stadshotellet som avslutade festivalen. Åtta poeter från länet uppträdde med sin poesi, och Marit Thörnqvist fick avsluta med att läsa sin bok ”Sköldpadda och jag” som godnattsaga. Hon är nöjd med festivalen.
– Jag tycker det är otroligt bra att Vimmerby organiserar det här, och att det faktiskt nästan måste göras i Astrids fotspår.
Även arrangörerna är nöjda med dagen.
– Jag tycker att vi har lyckats få till det, trots att det var första året och att vi först inte riktigt kändes oss beredda på att ta över den här rollen, säger Noomi Lindberg.
Är det något ni vill göra annorlunda till nästa år?
– Vi kommer att utvärdera dagen tillsammans lite senare. Men något som jag vet saknades nu var någon aktivitet för barn över 12 år. Så det får vi tänka på till nästa år.
Lars Johansson (V) som är ordförande i kultur- och fritidsutskottet ser fram emot att kommunen ska fortsätta arbetet med Vimmerby berättar kommande år, och jobba för att fler av lokalborna ska upptäcka eventet.
– Här tar vi vara på arvet från Astrid Lindgren på ett sätt som är till för Vimmerbyborna. Det här eventet är också bra för samverkan mellan kommunens verksamheter och olika lokala föreningar. Vi stärker oss internt genom detta, när vi har ett gemensamt mål, säger han.