Annons:

Sök

Annons:

  • Nu är du välkommen till bords på stadsmuseet Näktergalen

    På lördags invigs utställningen "Välkommen till bords" på stadsmuseet Näktergalen. Foto: Privat

  • Nu är du välkommen till bords på stadsmuseet Näktergalen

    1755 gav Cajsa Warg (1703-69) ut ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber”, en nydanande kokbok som blev en stor succé. Du ser den på Näktergalens nya utställning. Foto: Privat

  • Nu är du välkommen till bords på stadsmuseet Näktergalen

    Ett antal Vimmerbybor har fått duka upp för sin önskemiddag. Detta har även barn på förskolan Lunden gjort, samt skapat sina önskerätter med bland annat garn, papier-maché och trolldeg. Samarbetet med förskolan syftar till att barnen ska bejaka sin kreativitet och skapa med händerna. Foto: Privat

  • Nu är du välkommen till bords på stadsmuseet Näktergalen

    Flera varianter på halvmodernt porslin visas vid den nya utställningen. Foto: Privat

Nu är du välkommen till bords på stadsmuseet Näktergalen

Varsågod att följa med på en spännande historisk mat- och dryckesresa genom århundraden här i trakten. På lördag invigs nämligen utställningen ”Välkommen till bords” på stadsmuseet Näktergalen.

Det är en minst sagt diger meny som Gunilla Gustafsson, museiföreståndare på stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby, dukar upp denna gång. För när museets nya utställningen invigs på lördag bjuds vi på en kulinarisk resa genom Vimmerbys historia.

– Vi kommer bland annat att visa menyer, dukningar, recept, porslin, köksredskap, foton, berättelser och lokala restauranger från förr. Dessutom har vi bjudit in ett antal Vimmerbybor att presentera sin önskemiddag där meny, plats, porslin och gäster är personligt utvalt, berättar Gunilla Gustafsson.

Upplägget på det sistnämnda påminner om SVT-programmet Go´kvälls middagsvärdar, och förutom några välbekanta Vimmerbyprofilers önskemiddagar får vi också se hur några barn i femårsåldern från förskolan Lunden vill ha det.

Stark lokal koppling

Gunilla Gustafsson berättar om en bred utställning som vänder sig till en stor målgrupp.

– Man kan väl tänka så här; äter gör vi ju alla, så jag tror nog att alla besökare kan hitta något som man tycker är intressant.

Bland järnspisar, konserveringsgrytor, ransoneringskort och allt annat som visas på utställningen, ligger ändå tyngden på det lokala.

– Det är klart att det blir en del allmäninformation och historik, men mycket har lokal koppling – och det är så vi har velat ha det. Man får uppleva flera berättelser om gamla matställen i Vimmerby, restaurangskolan får plats och restaurangnätverket i Vimmerby är med och bidrar.

Menyer och skolmatsedlar

Flera menyer visas på utställningen. En av dessa är från hotellträdgården på Statt där en parisersmörgås kostade 1,50 kronor, en kopp kaffe 40 öre och kaffe med bröd 60 öre. I en avdelning får vi också möjlighet att jämföra skolmatsedlar ända från 1950-talet och fram till i dag.

– På det hela taget känns det som en bra blandning, där det snarare har varit svårt att avgränsa sig. Vi har exempelvis inte med så mycket om kaféer, och det finns säkert besökare som kommer undra varför just ”det” och ”det” inte är med, men så här blev det och vi är jättenöjda, säger Gunilla Gustafsson.

Noterbart är att Vimmerbybördige Sven Ekberg, under många år programledare och producent för radioprogrammet Meny i P1, också medverkar på ett hörn.

Fakta

Övrigt på Näktergalen under året:

 4 mars: Det pratas skolminnen, visas en kort film med intervjuer och sedan får den som vill dela med sig av egna minnen.

3 september: Ekologiskt byggande - modern byggnadsvård. Ulf och Cecilia Fransson berättar om sitt husprojekt i Marstad. Ett arrangemang i Nationella byggnadsvårdsåret 2025.

Sommarens utställning: "Sommar, sommar, sommar" öppnar preliminärt onsdag 11 juni.

Höstens utställning: "Gravar, kyrkor och kors" öppnar preliminärt lördag 11 oktober.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: