Annons:

Sök

Annons:

  • Hög klass när musikaleleverna bjuder på farsartad familjeföreställning

    Eleverna som under året läst utbildningen Musikalartist, produktionsår vid Vimmerby Folkhögskola sätter upp musikalen "Spöklik kärlek - tills döden skiljer oss åt?" i teatern på kulturskolan 9 och 10 maj. På bilden Moa Malm, Yasmine Westlund, Aron Gustavsson, Maya Ankarman, Tea Vigren, Willow Söderberg och Melina Karlsson. Foto: Johanna Karlsson

  • Hög klass när musikaleleverna bjuder på farsartad familjeföreställning

    Kristina Ruhnström har skrivit manus och regisserar föreställningen. Här ges regi till eleverna under den sista veckan av repetitioner. Foto: Johanna Karlsson

  • Hög klass när musikaleleverna bjuder på farsartad familjeföreställning

    Musiken i föreställningen är hämtad från flera kända musikaler. Texterna är nyskrivna. Foto: Johanna Karlsson

  • Hög klass när musikaleleverna bjuder på farsartad familjeföreställning

Hög klass när musikaleleverna bjuder på farsartad familjeföreställning

Under hela året på Vimmerby folkhögskola har de nio eleverna som går utbildningen Musikalartist – produktionsår förberett sig inför den föreställning som sätts upp i Kulturskolans teater 9 och 10 maj. Föreställningen ”Spöklik kärlek – tills döden skiljer oss åt?” har skrivits av Kristina Ruhnström och beskrivs som en lättsam och farsartad familjeföreställning. 
– Det här är den mest ambitiösa produktionen vi gjort hittills, säger Ruhnström. 

När Dagens Vimmerby besöker kulturskolans teater för att få en pratstund med eleverna som står inför att sätta upp sin slutproduktion är det full fart på repetitionerna inför premiären om en vecka, och Kristina Ruhnström, mentor och elevernas sång- och teaterpedagog går igenom den nyss repeterade scenen med de aspirerande musikalartisterna. 

– Vi måste titta den här sekvensen. Det blir konstigt i det här momentet, säger hon och förklarar hur hon vill lösa logistiken mellan två punkter på scenen.  

Intrycket är att produktionen håller en hög klass, vilket bekräftas när eleverna repeterar öppningsnumret – ett energiskt sång- och dansnummer, värdigt större scener än den här.

– Det här är den mest ambitiösa produktionen vi gjort hittills. Det är den längsta och den största, och det är också den produktion där det här gänget jobbat hårdast med bakomarbetet. De har slitit som djur med allting och gjort det mesta själva, berömmer Kristina sina elever. 

"Farsartad med cynisk udd"

Handlingen i musikalen kretsar kring en man som förlorat sin hustru, men nu är omgift. I sitt researcharbete som journalist anordnar han tillsammans med den nya frun en seans, där de plötsligt får kontakt med mannens första fru.  

– Det är en lättsam pjäs. Farsartad med en lite cynisk udd. Man kan absolut kalla det för en familjeföreställning,. Från 5-6 år kan man ha glädje av den, säger Kristina.

Några av klassens nio elever gick förra året folkhögskolas linje Musikalartist, och bestämde sig efter den för att stanna kvar och även läsa Musikalartist Produktionsår. 

Utbildningen går mer på djupet, och eleverna får både sätta upp större föreställningar än i grundutbildningen, och prova på alla de moment som ingår i en scenuppsättning.

– Man har lärt sig så mycket nytt. Jag har så klart sått på scen innan det här, men aldrig lagt så mycket fokus på allt arbete bakom, vilket vi fått göra under produktionsåret. Det har varit väldigt givande, säger Moa Malm.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

– Hela året egentligen. Sammanhanget och människorna och bara få hålla på med det här, säger Aron Gustavsson.

Alla eleverna är samstämmiga i att den stora utmaningen varit tiden och att hinna med allt arbete samtidigt som de ska lära sig repliker, sång- och dansnummer. 

– Målet med utbildningen är att de ska få känna på så mycket som möjligt i hur det är att vara ute i det professionella. Tanken är att de ska komma ut härifrån och kunna sätta upp egna grejer. Åtminstone ha förståelse för alla delar i ett projekt och kunna jobba som produktionsassistent eller producent OCH stå på scenen själva.

Många utbildar sig vidare

Flera av eleverna kommer till hösten påbörja andra utbildningar inom musikal-skrået. Några ska vidare till Performing arts school i Göteborg, någon till Kulturama i Stockholm, och en del har flera alternativ att välja mellan men har inte bestämt sig än. 

Att få vara med och utbilda framtidens musikalartister är fantastiskt, menar Kristina Ruhnström.

– Det är så lyxigt och häftigt. Och bara att se utvecklingen på det här gänget från att de började till där de står idag. Det är en ynnest att få vara med om!

Inför premiären 9 maj, som vid Dagens Vimmerbys besök ligger en vecka bort, är känslan ändå ganska lugn. Mycket har fallit på plats de senaste dagarna, menar eleverna som med spänd förväntan ser fram emot de två föreställningarna och hoppas att Vimmerbyborna tar sig tid att ta del av kulturen som erbjuds på hemmaplan. 

Biljetter till föreställningarna finns att köpa via Billeto, och mer information finns på folkhögskolans sociala medier. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: