Annons:

Sök

Annons:

  • Julsagan får twist på Komedianten

    Komedianterna sätter upp den klassiska julsagan i ny tappning. Foto: Stefan Härnström

  • Julsagan får twist på Komedianten

    Ylva Lee Lindell.

  • Julsagan får twist på Komedianten
  • Julsagan får twist på Komedianten
  • Julsagan får twist på Komedianten
  • Julsagan får twist på Komedianten
  • Julsagan får twist på Komedianten
  • Julsagan får twist på Komedianten
  • Julsagan får twist på Komedianten

Julsagan får twist på Komedianten

Det är inte första gången som Charles Dickens ”En julsaga” spelas på Komedianten i Vimmerby men årets upplaga har steampunk som estetiskt tema. Det betyder att de klassiska viktorianska kläderna och scenografin har inslag av blinkande lampor, kopparrör, kugghjul och en hel del glasögon på de höga hattarna.

Annons:

Idén till att använda sig av steampunk som visuellt tema kom från Ylva Lee Lindell. Hon är kostymör, producent och ”steampunkansvarig” för pjäsen. Ylva spelar dessutom Mrs. Cratchit.

Såhär förklarar hon valet:

– Vi har gjort julsagan förr. Steampunken kom för att vi ville göra något annat. Vi brukar arbeta med klassiskt 1800-tal i många av våra historiska produktioner som till exempel stadsvandringarna och nu ville vi sätta en twist på det. Jag älskar steampunk och har hållit i det. Det är en rolig stil och har inte varit inne jättelänge.

Frackar och goggles

Att få med resten av Komedianterna var inga problem. De började söka på nätet efter bildinspiration och det fanns i överflöd.

– Stilen är så fri. Grunden är klassisk 1800-talsstil och sedan lägger man till science fiction och fantasyelement. Det finns så mycket man kan göra, förklarar Ylva entusiastiskt.

Vad gäller kläderna så har de utgått från 1800-talets mode med frackar, ballerinablusar och korsetter. Till det bär de goggles och små utsmyckningar som kugghjul, kedjor och andra mekaniska detaljer. I rollerna syns bland andra Anders Enqvist (Ebenezer Scrooge), Annie McWilliams (Svunna och kommande julars ande), Thimmy Berglund (Bob Cratchit), Daniel Nestor (Jacob Marley med flera), Liv Edlund Helmfrid (Scrooges systerdotter) och Åke Öhman som gestaltar Charles Dickens själv.

Totalt är det ett tjugotal skådespelare på scenen och de vuxna skådespelarna tar god hjälp av Komedianternas ungdomsgrupp Ung Drama som Ylva också ansvarar för.

Räknar med utsålt mot slutet

Premiären var i fredags och den fick gott betyg av publiken. För regin svarar Clas Yngvén. Pjäsen är drygt 90 minuter inklusive pausen mellan akterna då publiken bjuds på julfika. Den kommer spelas nästan ända fram till julhelgerna och kvarvarande datum ser ni i slutet av artikeln. Maxantal i publiken är satt till 80 personer. Än så länge finns det platser kvar till föreställningarna men det ändrar sig snabbt ju närmare helgen kommer.

– Det är speciellt med julföreställningar. De sista föreställningarna kommer förmodligen vara utsålda. Det tar ett tag men sedan börjar folk känna att de håller på att missa föreställningarna och så blir det rusning, säger Ylva.

Likt många andra som anordnar evenemang med jultema så märker hon av att man börjar tidigare och tidigare. Hon tror att det är så publiken vill ha det för att hinna komma i stämning.

– Framöver kommer man säkert börja med julföreställningar i slutet, ja redan i mitten, av november även om det kanske känns lite tidigt för mig personligen. Vi är väldigt nöja med produktionen ochvi hoppas att många hittar hit för det är en väldigt speciell uppsättning av julsagan, avslutar Ylva.

Stefan Härnström

Fakta

Kvarvarande speldatum

Fredag 6/12

Lördag 7/12

Lördag 14/12

Fredag 20/12

Lördag 21/12

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: