Annons:

Sök

Annons:

MOMSHÖJNINGEN HOTAR BIONS FRAMTID

Fredrik Wenström, längst till höger, driver Vimmerby Bio i femte generation. Nu hotas verksamheten av den höjda biomomsen. Foto: Jakob Karlsson

MOMSHÖJNINGEN HOTAR BIONS FRAMTID

Regeringen ser ut att köra över riksdagen när det gäller biomomsen. Det kan innebära nådastöten för en fem generationer lång biotradition i Vimmerby. – Vi kan inte räkna hem det, säger biografägaren Fredrik Wenström (tidigare Johansson).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Familjen Wenström har drivit biograf i Vimmerby i fem generationer. På senare år har man haft ett enormt uppsving och i stort sett dubblat besöksantalet. I fjol hade biografen cirka 15 000 besökare på sina 794 visningar.

Nu kan all tid och alla pengar som familjen satsat på biografen gå till spillo. Momshöjningen för biograferna, från sex till 25 procent, riskerar att slå ut Vimmerby Bio.

– Vi kan inte räkna hem det. Det handlar om cirka 260-270 000 kronor i ökad kostnadsmassa per år. En sådan vinst har vi inte gjort sedan Star Wars begynnelse. Vi ser ingen chans att räkna hem det, om inte folk går man ur huse. Alice Bah Kuhnke sa att det var viktigt med kulturarvet, men det finns inget arv att föra vidare längre, säger Fredrik Wenström.

”Blir förödande”

Kulturutskottet och riksdagen har rivit upp beslutet om biomomsen, men beslutet är en del av regeringens budget som röstades igenom hösten 2015. Beslutet kan förstås rivas upp när budgeten för 2017 läggs fram i höst.

Centerpartiet är starkt kritiskt och har drivit frågan.

– Konsekvensen blir förödande för landsortsbiografer. Riksdagen har sagt sitt, men regeringen väljer att köra över riksdagen och det är lite fult att göra på det sättet. Vi har även ifrågasatt att man samtidigt väljer att ge statliga muséer, många i storstäderna, fri entré till en kostnad av 80 miljoner kronor, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Ökade biljettpriser

Effekten blir extra hård för Vimmerby Bio som tidigare inte har behövt lägga några pengar i enlighet med filmavtalet. Så kallade ”röda biografer” har lagt tio procent av biljettintäkterna till Svenska Filminstitutet. Den avgiften tas bort i samband med momshöjningen. 

För deras del blir höjningen nio procentenheter. För Vimmerby Bio blir det 19.

 – Den lättnaden man inför kommer inte oss till godo, så därför får vi en fullskalig momshöjning och det måste vi ta ut i ökade biljettpriser och det tror jag är svårt i Vimmerby. Ska en familj behöva lägga runt 700 kronor för att gå på bio tror jag att det blir för mycket. Vi kommer att kämpa och försöka, men vi kommer inte att kunna räkna hem det här.  

"Vore skittråkigt"

Vimmerby Bio har satsat hårt under de senaste åren.

– Vi kör pensionärsbio, vi har öppet hela sommaren och har gått från 7000-8000 besökare till 15 000.

Med momshöjningen kan allt slit visa sig vara förgäves. 

– Så klart att det vore skittråkigt. Vi har lagt ned många timmar och inte tjänat några stora pengar på det här. Stänger vi bion kommer det aldrig vara någon som öppnar en bio i Vimmerby igen. Det kan möjligen bli några bänkar i Sveasalen, men det är inte samma känsla. Det går inte att jämföra. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: