Annons:

Sök

Annons:

  • Praktisk jaktdag för nya jägare –

    Jägarskoleinstruktören Kim Lorentzon visade deltagarna hur man flår och tar ur vilt. Foto: Isabel Mena-Berlin

  • Praktisk jaktdag för nya jägare –

    Kenneth Loström går jägarskolan i Västervik.

  • Praktisk jaktdag för nya jägare –

    Självklart fanns även tid för att grilla korv, umgås, prata om hundar och hundraser och träffa parkens tolv älgar ute i hägnet.

  • Praktisk jaktdag för nya jägare –

    Efter en vinter av teori samlades deltagarna från Studiefrämjandets jägarskolor i norra och mellersta länet för en praktisk jaktdag på Virum Älgpark i Tuna.

Praktisk jaktdag för nya jägare – "Försöka göra om fler gånger"

Vägen till en jägarexamen innehåller både teoretiska och praktiska moment. Efter en vinter av teori samlades deltagarna från Studiefrämjandets jägarskolor i norra och mellersta länet för en praktisk jaktdag på Virum Älgpark i Tuna.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

En del som tar jägarexamen har varit med familj och släktingar på jakt sedan barnsben och har erfarenhet av de praktiska momenten. Men intresset för att ta jägarexamen är stort även hos många där jakten är helt ny. På en praktisk jaktdag ges möjligheten att under kontrollerade former få ta del av jaktens mer praktiska delar.

– För många är en sån här dag den första kontakten med fällt vilt, förklarar Erica Lindquist, verksamhetsutvecklare för jakt & fiske på Studiefrämjandet och en av arrangörerna bakom dagen. Det här är ett tryggt sätt att introduceras på med all möjlighet att ta saker i egen takt och ställa alla frågor man vill. 

En viktig del av jakten

I älgparken fälldes två dovhjortar som eleverna fick vara med och flå och ta ur. Att lära sig göra detta på ett säkert och hygieniskt sätt och samtidigt visa respekt för det fällda viltet är en viktig del av jakten. Deltagarna fick med sig grunderna i hanteringen. Många passade också på att prova själva och börja bygga egen erfarenhet. 

Jakten innehåller dock så mycket mer än skott och hantering av fällt vilt. Under dagen kunde deltagarna även träna på säker vapenhantering och öva på sin avståndsbedömning. De kunde titta närmare på utrustning och börja forma sig en idé om vad de själva kommer att behöva.

Frågor och funderingar

Samlade i Virum fanns också en mängd personer för att svara på frågor och funderingar inför det kommande teoriprovet och provledarna på plats kunde stötta och peppa. 

Trafikeftersöksjägare närvarade också för att beskriva hur eftersök på skadat vilt går till, och både förtroendevalda och personal från Svenska Jägareförbundet kunde berätta om arbetet som görs för jakten och viltförvaltningen i Sverige. 

”Rolig och matnyttig”

Självklart fanns även tid för att grilla korv, umgås, prata om hundar och hundraser och träffa parkens tolv älgar ute i hägnet. 

– Totalt hade vi ett 50-tal deltagare på plats och runt 20 funktionärer, tillägger Erica Lindquist. Det är vi väldigt nöjda med och den feedback vi fått tyder på att även deltagarna var det. Vi har fått mycket positiva kommentarer om dagen som upplevts som både rolig och matnyttig, så det här kommer vi försöka göra om fler gånger.

Isabel Mena-Berlin

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: