Gudrun Brunegård och Maud Ärlebrant. Foto: Kristdemokraterna
Förra veckan höll Kristdemokratiska Kvinnoförbundet Kalmar årsmöte. Gudrun Brunegård blev omvald som ordförande.
Kristdemokratiska Kvinnoförbundet (KDK) arbetar för att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Förbundet vill bidra till att förbättra kvinnors ställning i samhället och för jämställdhet mellan män och kvinnor.
– Flickor och kvinnor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld, som kvinnlig omskärelse, eller barn- och tvångsäktenskap, eller som blivit utsatta för sådant, ska kunna lita på att det finns kunskap om problematiken och möjlighet att få hjälp från det svenska samhället, säger Gudrun Brunegård, ordförande för KDK Kalmar län.
*
Vid KDK Kalmar läns årsmöte var Christel Rüdiger från Hultsfred-Vimmerbys kvinnojour inbjuden som talare. Hon berättade om deras arbete för att skydda kvinnor som utsatts för våld, oftast av en partner i en nära relation. Kvinnojouren har tillgång till skyddade boenden där en kvinna och vid behov även hennes barn kan få en tillflykt.
Årsmötet beslutade att ställa sig bakom en motion från Gudrun Brunegård och Aase Jönsson, Bjuv, om förstärkta insatser i socioekonomiskt utsatta områden, för att förbättra kost och hälsa hos utsatta grupper. Motionen ska vidare via KDK:s förbundsting i april och därefter till partiets riksting i höst.
*
Gudrun Brunegård har också skrivit en motion till förbundstinget, med syfte att följa upp partiledaren Ebba Busch Thors tal om en kristdemokratisk feminism utan tvångskvotering.
Gudrun Brunegård, Vimmerby, valdes om som ordförande och Maud Ärlebrant, Västervik, som vice ordförande. I styrelsen ingår också Madeleine Rosenqvist, Fliseryd, Margreth Johansson, Kalmar och Anna Olausson, Bergkvara. Ersättare är Gunnel Ohlin, Gamleby och Carolina Almqvist, Lindsdal.
Under året har KDK undersökt hur rutinerna ser ut när det gäller könsstympning i landets kommuner och samma undersökning kommer genomföras i år.