Annons:

Sök

Annons:

Arla i Vimmerby har certifierats av kinesiska myndigheter att årligen exportera 5 000 ton ekologiskt mjölkpulver till landet. Foto: Pressbild

KLART: EKOLOGISK KINA-EXPORT FÖR ARLA I VIMMERBY

Kinesiska myndigheter har godkänt Arla för export av ekologiskt skummjölkspulver från anläggningen i Vimmerby. Totalt rör det sig om 5 000 ton ekologiskt skummjölkspulver per år som kan exporteras.

Annons:

Sedan flera år tillbaka exporteras närmare 20 000 ton konventionellt skummjölkspulver per år till Kina från Arlas anläggningar i Vimmerby och Visby. Nyligen stod det klart att Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby nu även är godkänd som leverantör av ekologiskt skummjölkspulver till Kina.

– Certifikatet är otroligt välkommet, och det ligger mycket arbete bakom. Flera av de ekologiska Arlagårdar som levererar mjölk till pulverproduktionen har kontrollerats och certifierats av kinesiska myndigheter, liksom både anläggningen i Vimmerby och Götene. En process som dragit ut på tiden under pandemin. Men nu är allt på plats, vi har ett fint certifikat i handen och är redo att börja exportera, säger Magnus Dahlblom, mejerichef Arla Vimmerby, i ett pressmeddelande.

1,5 år av planering

I dagsläget säljs ekologiskt skummjölkspulver till Kina som konventionellt. Det nya certifikatet tillåter 5 000 ton av de 15 000 ton som varje år exporteras till Kina från Vimmerby att vara ekologiskt. När mjölkpulvret produceras tas även allt fett tillvara på, fett som sedan används i produkter som smör och grädde och som säljs i Sverige.

– Kopplingen mellan det globala och lokala Arla där vi kan ta tillvara på alla delar av den mjölk som produceras av svenska mjölkbönder är en förutsättning för att vi ska kunna betala mjölkpriset som vi gör till våra ägare, säger Magnus Dahlblom.

Planeringsarbetet och certifieringsprocessen har tagit närmare 1,5 år då kinesiska myndigheter har genomfört revisioner på flera ekologiska gårdar och anläggningarna i Vimmerby och Götene. Något som fördröjdes på grund av pandemin.

Innebär det här fler tjänster i Vimmerby?

 – Det blir inga extra tjänster eftersom det är samma volym som vi tidigare har haft, men vii kan se till att vi får bättre betalt. Det blir en bättre inkomst för Arla, vilket gör att vi kan betala bönderna mer och att vi kan fortsätta vara marknadsledande på mjölk, säger Magnus Dahlblom till Dagens Vimmerby.

Fakta

Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby:

  • Mjölkinvägning: cirka 510 miljoner kilo per åt
  • Antal medarbetare: omkring 95 personer
  • Byggår: 2004, då gjordes investeringar på 200 miljoner kronor för att skapa Arlas modernaste mjölkpulveranläggning
  • Tillverkas: Helmjölkspulver och skummjölkspulver

Källa: Arla

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: