Annons:

Sök

Annons:

Emåmejeriet har mångmiljonskuld – så säger rekonstruktören om företagets förutsättningar

Marcus Wenner, vd, jurist och delägare av 180 Affärsutveckling AB i Stockholm, har utsetts till rekonstruktör med uppgift att få Emåmejeriet på fötter igen. Foto: Pressbild/Ossian Mathiasson

Emåmejeriet har mångmiljonskuld – så säger rekonstruktören om företagets förutsättningar

Marcus Wenner från Stockholm har utsetts till rekonstruktör med uppgiften att få Emåmejeriet på fötter igen. Han menar att företagets förutsättningar är goda.
– Det som skiljer det här ärendet från många andra är att fordringsägarna är positivt inställda och vill att Emåmejeriet ska leva vidare, säger han.

Annons:

Det var den 14 februari Kalmar Tingsrätt beslutade om företagsrekonstruktion. För att det ens ska vara aktuellt ska det finnas förutsättningar för att företaget kan ordna upp sina ekonomiska problem och att verksamheten blir lönsam igen.

– Emåmejeriet har redan gjort en del anpassningar, bland annat minskat personalstyrkan och ändrat bolagets kostnader, berättar rekonstruktör Marcus Wenner, vd, jurist och delägare av 180 Affärsutveckling AB i Stockholm.

Tio miljoner i skuld

Företagets skulder uppgår till runt tio miljoner kronor, men riskerar att öka något då länsstyrelsen betalar personalens löner för tillfället.

– Det är skulder som byggts upp över tid, successivt och framför allt de två sista åren som varit tuffa för bolaget, som en sekundär effekt av pandemin, säger Marcus Wenner.

Hur många fordringsägare rör det sig om?

– Sammanlagt är det 54 stycken, till vilka företaget har en skuld som varierar från ett par hundralappar till den största som är närmare två miljoner kronor, säger Marcus Wenner, som hunnit ha en dialog med de flesta fordringsägarna, i vart fall de största.

Vad tror du om företagets förutsättningar att reda ut sina ekonomiska problem?

– Jag skulle säga att förutsättningarna är väldigt goda. Grundat på flera saker. Dels på att deras kunder inte kommer påverkas av rekonstruktionen, utan effekten kan snarare bli tvärt om att det väcker sympatier och att det kan öka omsättningen, säger Marcus Wenner och fortsätter:

– Men också mot bakgrund av att de allra flesta av de stora fordringsägarna är positivt inställda till att bolaget fortsätter sin verksamhet och överlever, även om de förstås tycker att det är tråkigt och helst inte vill förlora pengar. Detsamma gäller banken, som vill att kunden ska finnas kvar och inte har något att erinra mot att företagsrekonstruktionen genomförs.  

Största fordringsägarna viktigast

Det som väntar nu närmast är ett borgenärssammanträde den 7 mars där Wenner kommer upplysa om vad som hänt, hur planen ser ut och erbjuder borgenärerna att ställa frågor.

Han förklarar att ju mer pengar man har att fodra i rekonstruktionen, desto viktigare är man för processen, när det ska avgöras om det blir en nedskrivning av skulderna eller inte. 

– Mot slutet av rekonstruktionen sker en omröstning, om man ska anta ackordet eller inte, och då behöver vi ha med oss 75 procent av kapitalet – då kan man få till en nedskrivning. I det här fallet betyder det att det räcker med de kanske tio största fordringsägarna.

När är tanken att det här arbetet ska vara klart?

– Tanken är att kunna avsluta till sommaren, säger Marcus Wenner.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: