Rosins Papperhandel firar 50 år i år och Håkan Rosin trivs i den nya lokalen. Foto: Martina Andersson
Rosins Pappershandel har en lång historia i Vimmerby. Faktum är att det började redan 1947. Då började Pelle och Nisse – Håkans pappa och farbror – som springpojkar i dåvarande Halldéns Bokhandel på Storgatan i Vimmerby.
1972 gick bokhandel i konkurs. Pelle och Nisse tog över verksamheten och Rosins Pappershandel blev till. I år firar bolaget alltså 50 år, varav de 20 senaste med Håkan Rosin som ägare. Började jobba i verksamheten gjorde han dock redan 1992.
– Det känns väl bra att ha ett företag och en butik som överlevt så länge. Vi har haft en stadig kundkrets och lokal närvaro. Vi har en jättekonkurrens från näthandeln, men många vill klämma och känna och har frågor om saker och ting. Vi försöker hitta lösningar på vad kunderna behöver och jag tror fortfarande på den fysiska handeln. Den kommer att behövas en bra tid framöver.
Var det självklart för dig att gå in i verksamheten?
– Självklart och självklart. Jag gick handel och kontor på gymnasiet men hade egentligen ett större intresse av att arbeta med billackering. Efter skolan jobbade jag på Materialmännen fram till 1992 och de var tvungna att göra någonting när en av deras medarbetare slutade. Då tyckte jag att det kunde vare en bra idé. Sedan kändes det helt logiskt och självklart att köpa det av dem.
"De styrande tycker fel"
Rosins Pappershandel huserade i samma byggnad på Storgatan i Vimmerby från 1972 och fram till förra året då Håkan Rosin bestämde sig för att lämna centrum och flytta sin verksamhet till Tullen. Största anledningen var att öka tillgängligheten för kunderna och Rosin anser att förändringen föll väl ut.
– Det har blivit den effekt som jag hoppats på. Jag tycker att de styrande tycker fel när de vill ha så lite trafik i centrum som möjligt. Det är trots allt en småstad och man bor i en småstad för att allt ska vara lättillgängligt. Jag förstår inte varför halva torget ska vara avstängt. Visst vore det jättefint med ett handelstorg, men nu har man provat det i så många år att det kanske är dags att tänka om. Ser jag till min bransch så är det ingen som vill gå 200-300 meter om man köper två kartonger kopieringspapper.
Fördelar och nackdelar
Verksamheten har förstås förändrats mycket genom åren; från skrivmaskiner till faxen och vidare till scannern.
– Nu ska allt scannas och mejlas och det har varit väldigt mycket digitalisering.
Vad är fördelarna med yrket?
– Jag bestämmer själv över vad som behöver göras på min arbetsplats och det är fördelar som uppväger allt annat. Mina arbetsdagar är långa då jag är på plats vid halv nio på morgonen och kommer hem vid halv sju på kvällen och det är nackdelen.
Vad tror du om handeln i Vimmerby i framtiden?
– Vimmerby är en gammal handelsstad så jag tror på det, men sen är det frågan vad det ska vara för butiker och om de ska vara i stan eller om vi ska vara utspridda runtomkring. Som det är nu blir det ingen sammanhängande, men stan ser ju ut som den gör.
Marita Andersson
Fotnot: Artikeln publicerades ursprungligen i Dagens Vimmerbys näringslivsmagasin i print. Du kan läsa hela magasinet här.