Annons:

Sök

Annons:

Johansson om att stämma staten:

Joacim Johansson är vd för Astrid Lindgrens Värld, som nu försöker stämma staten på över 50 miljoner kronor. Foto: Arkivbild

Johansson om att stämma staten: "De har gjort fel"

Astrid Lindgrens Värld försöker nu stämma staten. Allt bottnar i stängningen av parken under pandemins första år.
– Vi har fått rätt av förvaltningsrätten och nu vill vi se om det är skadeståndspliktigt, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

2020 kommer för evigt att vara ett mycket mörkt år i Astrid Lindgrens Världs historia. Tolv dagar efter att man öppnat tvingades parken stänga efter ett beslut från polismyndigheten, som senare visade sig vara felaktigt.

Det blev nära 90 miljoner kronor i minus för ALV. Omsättningen landade på 19 miljoner kronor – att jämföra med 240 miljoner 2019. 

– Vi tappade närmare åtta tio års resultat på grund av det felaktiga polisbeslutet, har vd:n Joacim Johansson tidigare sagt.

Bolaget tog också ett lån på 75 miljoner kronor. 80 procent borgade staten för och resterande 20 procent banken. 

– Vi gjorde det för att överleva om det skulle gå riktigt dåligt. 

"Gjorde felbeslut"

På tisdagen lämnar Astrid Lindgrens Värld in en stämningsansökan mot staten vid Stockholms tingsrätt. 

– Vi väljer att göra det nu. Vi fick svaret från Justitiekanslern två dagar före jul och vi tolkar deras svar som att det här ska prövas i en allmän domstol. Då lämnar vi in en stämningsansökan, säger Joacim Johansson till Dagens Vimmerby.

Temparken i Vimmerby har drivit ett skadeståndskrav på närmare 52 miljoner kronor till JK. Att inte JK kunde ta ställning är förvånvande, menar Joacim Johansson.

– Det är lite konstigt kan jag tycka att man inte vill ta i det och inte vill yttra sig. Nu skickar man frågan vidare och det är som det är. Då får vi också gå vidare eftersom vi tycker att vi har rätt till skadestånd. Polisen gjorde ett felbeslut som gav oss en ekonomisk skada.

"Därför går vi vidare"

ALV:s vd vill inte spekulera i vad utgången i rätten kommer att bli.

– Om vi inte ansåg att vi hade möjligheter skulle vi inte gå vidare med det här. Jag vill inte säga någon procentuell chans, men vi har fått domen från förvaltningsrätten och vi hade rätt. Det är därför vi går vidare med det här. 

Tror du att det kan bli en lång process?

– När jag talar med våra ombud, så bör det kunna gå fortare än hos JK. Får vi skadestånd är det avklarat där. Är det inte skadeståndspliktigt så får vi ta ny ställning till om vi ska ta det till nästa instans. Det är svårt att säga något om tid.

Hur länge har ni övervägt det här?

– Inte jättelänge. Vi fick återkoppling två dagar före julafton och vi hade redan en bild över att om det inte gick i vår riktning, så hade vi för avsikt att gå vidare. 

"Det är jätteviktigt"

Så sent som för ett par dagar sedan kunde vår tidning berätta att Astrid Lindgrens Värld går mot ett superstarkt bokslut. 2022 ser ut att bli ett av parkens bästa år någonsin.

Hur viktigt är det här för er nu?

– Det är fortsatt så att vi fick 75 miljoner på statliga garantier som vi amorterar av på. Vi får fortsatt betala tillbaka och betala ränta på för en jättekredit som vi själva inte hade valt. Så det är jätteviktigt.

Hur känns det att stämma staten? 

– Det är jättekonstigt tycker jag. Polisen har gjort fel och polisen är staten. Jag lägger inga tankar på hur det känns. Det kändes inte bra när de tog beslutet. Det var riktigt taskigt för det är inte så man räknar allmänna sammankomster. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: