Annons:

Sök

Annons:

Ingen affär inom räckhåll – minskat lagret för att öka förutsättningarna

Trots ett tio-tal, som Hans-Lennart Svahn ser det, bra intressenter är inte Önska-butiken såld. För att ge en köpare bättre möjligheter har man gjort en radikal lagersänkning. Foto: Lotta Madestam

Ingen affär inom räckhåll – minskat lagret för att öka förutsättningarna

Ett tiotal spekulanter har visat intresse för att köpa Önskabutiken i Vimmerby. Alla har tvingats dra sig ur på grund av att bankerna inte ställt sig bakom, enligt ägaren Hans-Lennart Svahn
– Nu har vi minskat vårt lager radikalt för att ge en köpare bättre förutsättningar, säger han.

Annons:

Butiken har legat ute till försäljning i snart två år vid det här laget. Fortfarande utan att ett köp har gått hela vägen.

– Det går inte att sälja en butik just nu i och med att bankerna kräver en så hög kontantinsats, säger Hans-Lennart Svahn.

Hur har intresset för butiken varit så här långt?

– Vi har haft åtta-tio intressenter. Framför allt har vi gått in på de lokala, för de känner sin kundkrets och det hade känts bra att lämna över till någon med lokal anknytning, säger Hans-Lennart Svahn och fortsätter:

– Man kan tycka att bankväsendet borde ställa upp, med anledning av de väldigt bra intressenter vi har haft. De hade funkat jättebra och det har varit jättepositivt, men så fort de kommer till banken blir det nada. Hela tiden har det fallit på det, så vi får hoppas att det kommer ett företag som går in.

Fortsätter köra på

Så länge fortsätter han och hustrun Kajsa Svahn köra på tillsammans med sina två anställda.

– Så småningom kommer det ju lösa sig. Det har alltid varit så att det tar mellan två och fem år att sälja en butik – men just nu ser det mörkt ut, säger Hans-Lennart Svahn.

Ökar det här risken för att butiken kommer behöva läggas ner?

– Nej, inte nu i alla fall. Vi har ett hyreskontrakt också som löper på några år. Så vi jobbar vidare som vanligt. Plötsligt händer det.

Vidtagit åtgärder

Hans-Lennart Svahn har gjort en radikal lagersänkning för att ge en köpare bättre förutsättning.

– Vår affärsidé har alltid varit att vi ska ha varor som passar alla. Då har det blivit så att vi byggt upp lagret. Nu har vi sänkt lagret till ungefär hälften jämfört med uppstartläget och därmed fått ner värdet på butiken en hel del, men det har inte hjälpt ändå.

– Men det är en balansgång. Det gäller att sänka lagret utan att det märks och blir ointressant för då får vi ingen köpare, tillägger Hans-Lennart Svahn.

”Fanns inte på kartan”

Enligt Hans-Lennart Svahn fanns det inte på kartan att det skulle vara så svårt att sälja butiken, som är en av Vimmerbys äldsta och varit i familjens ägo sedan slutet av 1930-talet.

– Det är ju en så väletablerad butik, så jag hade aldrig en tanke att bankerna skulle bete sig som de gör. Vi var inte beredda på det, eftersom butiken är så pass intressant om man tittar på läget och leverantörerna som kanske är de bästa som går att få tag i, som Mateus exempelvis. Det är inte många butiker som får ha det.

Finns det något annat ni kan göra för att öka möjligheten att få butiken såld?

– Det enda skulle vara att göra en utförsäljning. Men då blir det ännu dyrare för en eventuell köpare, att behöva köpa in samma varor till ett mycket högre pris. Då får de pytsa upp kanske en halv miljon kronor till. Det känns så bakvänt och inte alls rättvist. Utan det enda vi kan göra är att fortsätta att justera lagret. Men det gäller ju samtigt att vara rädd om de jättefina leverantörer vi har, så vi upprätthåller samarbetet, säger Hans-Lennart Svahn.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: