Annons:

Sök

Annons:

Lyfte skattechock med politiker –

Som en följd av skattechocken på biogas bjöd Hagelsrums Biogas in riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) som kunde ge Åke Birgersson, Magnus Palmgård och Tom Birgersson lite lugnande besked. "Vi andas inte ut, men sover nog bättre", sa Åke Birgersson. Foto: Privat

Lyfte skattechock med politiker – "Lägger kraft på att begränsa skadorna"

Efter skattechocken på biogas bjöd Hagelsrums Biogas in riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) till gården i hopp om att få till en ändring.
– Jag ska inte säga att vi andas ut, men vi sover nog bättre efter mötet.

Det säger Åke Birgersson, vd på Hagelsrums Biogas, sedan han, Tom Birgersson, ledamot, och Magnus Palmgård, ordförande, lyft den oro som vuxit sig stor sedan EU-domstolen beslutat att biogas ska beskattas.

Det blev ett bra möte, summerar de.

– Jag upplever ändå att vi fått en balanserad bild av läget och vi ser någon form av gemensam problembild kring frågan. Marie Nicholson har också redogjort för oss om deras hantering och vad som rör sig innanför riksdagshusets väggar. Utan att för den skull kunnat presentera några tider för när saker och ting kan hända.

Tidigare i veckan beskrev Åke Birgersson skattechocken som "en riktig snyting".

Så hur känns det nu, efter dagens möte?

– Det är skönt att höra att det finns någon form av gemensam inställning till att lösa de här akuta problemen som kommit upp. Sedan är det också den långsiktiga frågan som vi måste bevaka och där känner vi också att vi har samsyn kring hur det här ska se ut.

– Jag ska inte säga att vi andras ut, men vi sover nog bättre efter det här mötet, tillägger Åke Birgersson.

Magnus Palmgård fortsätter:

– Det handlar inte om biogasbranschens överlevnad, utan det är en miljöfråga där vi behöver ta oss framåt.

Flera miljarder i retroaktiv beskattning

Åke Birgersson tycker också att Marie Nicholson kunde lugna lite kring en eventuell retroaktiv beskattning.

– Viljan från regeringen och egentligen alla partier är att det inte ska bli någon form av retroaktiv beskattning. Men sedan har vi ju en lagstiftning att förhålla oss till, säger Nicholson. 

Sett över hela Sverige handlar det om tre miljarder kronor i återbetalningsskyldighet på hela perioden och det är omkring 700 företag som skulle beröras.

– Så det är stora pengar och det är därför också som frågan är av så stor kaliber, säger Magnus Palmgård.

”Lägger kraft på att begränsa skadorna”

Utöver att Marie Nicholson är riksdagsledamot sitter hon också i skatteutskottet, så hon har kopplingar till finans- och näringsdepartementet som är ansvariga för frågan.

– Så jag kom hit av framför allt två anledningar, dels att förklara varför Sverige inte gått vidare med en överklagan, dels ville jag lyfta att det finns en väldigt stark politisk vilja, bland alla partier, att biogasbranschen ska överleva och att man ska kunna stötta på kort sikt.

Framför allt det blev ett lugnande besked till Hagelsrums Biogas.

– Det regeringen lägger kraft på nu är att begränsa de skador som uppstått av det här och att man så fort som möjligt ska få till ett nytt stöd, antingen om det kommer i form av en ny skattebefrielse eller i en annan form, förklarar Marie Nicholson och tillägger:

– Sedan hur lång tid det kommer ta och vad slutbeskedet blir är alldeles för tidigt för mig att säga någonting om. Jag vet att både Skatteverket och regeringen analyserar konsekvenserna. Men förhoppningen är att det inte kommer ta så lång tid.

Viktigt att ha med sig

Så här förklarade Marie Nicholson att Sverige inte överklagade beslutet.

– I en EU-tribunal är en dom omedelbar. Vilket betyder att statsstödet, som ligger till grund för skattebefrielsen, är ogiltigt när domen faller – oavsett om man överklagar eller inte. Det är viktigt att ha med sig att det är annorlunda mot hur det fungerar i svensk domstol, så för branschen hade det inte haft någon som helst betydelse om vi gått vidare och överklagan. Vi hade ändå fått den här omedelbara prisökningen.

Flera aktörer agerar

Hagelsrum var bara en av de platser, där aktörer agerar.

– Vi agerar på olika håll, på olika nivåer och på olika platser, säger Magnus Palmgård.

– Regeringen har en tät dialog med branschorganisationen, säger Marie Nicholson som uppskattar Hagelsrums Biogas inbjudan. Det ligger som sagt på regeringens bord, men det är helt rätt att ta kontakt med sina lokala riksdagsledamöter så fler är medvetna om hur det kommer påverka branschen.

 

Läs också: Hagelsrums Biogas om skattechocken – "En riktig snyting"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: