Annons:

Sök

Annons:

  • Åbros mångmiljonsatsning i mål –

    Åbro är klar med sin mångmiljonsatsning på en solcellspark, som ska göra bryggeriet självförsörjande på el. "Det fungerar enligt förväntan – ja, till och med över förväntan", säger Johannes Gutman, projektledare för solcellsparken och byggnationen.

  • Åbros mångmiljonsatsning i mål –

    Med den här satsningen på en tio hektar stor solcellspark blir Åbro självförsörjande på el. Foto: Lotta Madestam

  • Åbros mångmiljonsatsning i mål –

    Henrik Dunge, Linn Wanderoy, Cornelia Dunge och Robin Bronow visar runt i den tio hektar stora solcellsparken med hjälp av traktor med släp. Foto: Lotta Madestam

  • Åbros mångmiljonsatsning i mål –

    Erik Pettersson, som till vardags jobbar på lagret, tog traktorn till jobbet för en guidad tur i parken. Foto: Lotta Madestam

  • Åbros mångmiljonsatsning i mål –

    "Fokus ligger på hållbarhetsarbetet och att vi har en stabil elförsörjning för att säkra upp vår framtid", säger Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri. Foto: Lotta Madestam

  • Åbros mångmiljonsatsning i mål –

    Parken består av 11 592 solpaneler, som tillsammans producerar 8 500 000 kWh per år. Åbros konsumtion är 7 900 000 kWh per år, så man kommer förse Vimmerby tätort med överskottet. Foto: Lotta Madestam

Åbros mångmiljonsatsning i mål – "Viktigt ha stabil elförsörjning"

Åbro är klar med sin mångmiljonsatsning på en solcellspark, som ska göra bryggeriet självförsörjande på el.
– Äntligen, är vd Henrik Dunges kommentar när företaget visar runt i parken.

Annons:

Efter drygt ett år är Åbro Bryggeri i mål med sin satsning på en solcellspark. Nu är den i så gott som full drift, återstår gör bara lite finjusteringar.

– Det är en härlig känsla att komma i mål och att vi är igång. Det funkar enligt förväntan – ja, till och med över förväntan, säger Johannes Gutman, teknisk chef och projektledare för solcellsparken och byggnationen.

 Byggd i fyra etapper

Vid en pressträff på onsdagen visade han och kollegorna runt i den cirka 100 000 kvadratmeter stora parken som byggts på bryggeriets egen mark söder om fabriken. Det motsvarar ungefär 14 fullstora fotbollsplaner.

– Hör ni elen som susar, säger Henrik Dunge och gör oss uppmärksamma på det svaga ljudet som panelerna ger ifrån sig.

Parken har byggts i fyra sektioner, där den första om 2 000 paneler driftsattes och började generera första kilowatten i månadsskiftet mars-april.

– Redan då såg vi att det producerades så mycket el att vi klarade oss dagtid, säger Johannes Gutman.

Vimmerby stad får överskottet 

Totalt handlar det om drygt 11 500 paneler. Johannes Gutman tar tisdagen som ett exempel, då producerade de tillsammans 50 000 kilowatt vilket motsvarar fem normalstora villors årsförbrukning.

– På årsbasis förväntas parken producera 8 500 000 kilowattimmar. Det är strax över vad bryggeriet förbrukar, så vi kommer förse Vimmerby tätort med överskottet. Det är lite fram och tillbaka med elen, vi säljer ut på dagen och köper tillbaka på natten, så egentligen drar vi större delen av Vimmerby stad under dagen.

Genererar el från två sidor 

Med hjälp av traktor och vagn, med lagerarbetaren Erik Pettersson bakom ratten, tar vi oss vidare längre in i parken som är av det modernare slaget, med paneler på både fram- och baksida. 

– Det betyder att panelerna genererar el från båda sidorna. Vilket gör att även om de är snötäckta så kommer det fortfarande bli en reflektion från det som är på marken eller från bakomvarande paneler. På så sätt kommer vi få ut en stor del av elen vi behöver även under vintern, trots att det är mindre soltimmar. Det är en stor fördel, säger Johannes Gutman.

– Självklart genererar parken mest el under sommaren och det är samtidigt då vi producerar som mest, tillägger Henrik Dunge. 

Säkerställer produktionen

Investeringen har överstigit 50 miljoner kronor. Man väljer dock att inte fokuserar så mycket på kalkylen över när solcellsparken betalat sig.

– Fokus ligger på hållbarheten och att vi har en stabil elförsörjning, för att säkra upp vår framtid. Det är många som frågat hur vi kunde veta om det här med elen, men det visste vi inte när beslutet togs. Utan det här är i linje med hela vår hållbarhetstanke, att hela tiden jobba med att förbättra oss. Det kännetecknar hela företaget. Sedan är det alltid en fördel att man är ett lönsamt företag, så man har råd att göra investeringarna, säger Dunge och fortsätter:

– Vi har ju sett i exempelvis Sydafrika att de planerar strömavbrott och jag tror att vi kan få höra från staten i november-december att man måste stänga ner vissa hushåll eller områden en viss tid. Så kan inte vi ha det, utan vi måste ha tillgång på energi hela tiden eftersom vi är en processindustri.

All time high-produktion

Sedan 2018 har Åbro även haft en takplacerad solenergianläggning på 3 600 paneler.

– Den har haft sin all time high-produktion i maj. Där producerade vi nästan 100 megawatt på en månad, så det är lite kul, säger Johannes Gutman.

Fakta

Åbro Bryggeri solpark

Antal solpaneler: 11 592 solceller

Effekt per panel: 650 Watt

Antal växelriktare: 30

Effekt per växelriktare: 250 kW

Toppeffekt: Totalt 7 538 kWp

Årlig produktion: 8 500 000 kWh

Årlig konsumtion: 7 900 000 kWh

Solparksyta: cirka 100 000 m2

Källa: Åbro Bryggeri

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: