Annons:

Sök

Annons:

LOKALA STORFÖRETAGET KAN KÖPAS UPP – FÅTT ETT BUD

Aktieägarna till det lokalt förankrade storföretaget Bergs Timber har fått ett erbjudande från isländska Norvik.

LOKALA STORFÖRETAGET KAN KÖPAS UPP – FÅTT ETT BUD

Det lokala storföretaget Bergs Timber har förändrats radikalt under de senaste åren. Nu talar mycket för att bolaget köps upp av isländska investmentbolaget Norvik. Aktieägarna har fått ett bud på 44,5 kronor per aktie, vilket motsvarar 86,5 procent av stängningskursen under gårdagen.

Annons:

Bergs Timber har en mycket gedigen historia som mångårig ägare av det stora sågverket i Mörlunda. Under de senaste åren har bolaget förändrats helt. Först flyttades huvudkontoret till Vimmerby och nyligen flyttades det till Stockholm. Sågverken i Småland har sålts och bolaget har refomerats i grunden.

2018 köpte Bergs Timber Norviks träindustrier i Baltikum och i Storbritannien – i utbyte mot att Norvik blev storägare i bolaget. Nu vill det isländska investmentbolaget köpa bolaget helt och hållet.

Ett bud på 44,50 kronor per aktie har gått ut till alla aktieägare i Bergs. Det totala värdet uppgår till 1,54 miljarder kronor.

I ett offentligt uttalande rekommenderar Bergs styrelse aktieägarna att acceptera budet. Idag äger Norvik 58,67 procent av Bergs. Det nya budet gäller enbart ifall Norvik kan förvärva minst 90 procent av aktierna i Bergs samt förutsatt att det får godkänt från konkurrensmyndigheter.

Har ett showroom i Vimmerby

Styrelsen i Bergs har genom ett externt utlåtande granskat budet och kommit fram till att det är ”skäligt”. I ett uttalande skriver Norvik att man inte planerar några förändringar i verksamheten.

”Utifrån rådande marknadsförhållanden och Norviks nuvarande kännedom om Bergs planerar Norvik inte att genomföra några förändringar avseende Bolagets verksamhet eller dess ledning och anställda, inklusive deras anställningsvillkor, eller avseende sysselsättningen och de platser där Bergs bedriver sin verksamhet. Norvik har för närvarande inte heller några strategiska planer för Bergs som kan få effekter på sysselsättningen eller de platser där Bolaget bedriver sin verksamhet”, skriver Norvik.

Bergs har bland annat ett showroom i Vimmerby, ett sågverk i Broakulla och en pelletsfabrik i Fågelfors. Bergs har också verksamheter i Lettland, Polen och Storbritannien.

Åke Bergh reserverade sig

Bergs styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet – men Åke Bergh, vars farfar startade bolaget 1919, valde att reservera sig mot beslutet.

”Styrelsen har vid en samlad bedömning funnit att aktieägarna i Bergs Timber bör beredas möjlighet att få ta ställning till Erbjudandet och att rekommendera aktieägarna i Bergs Timber att acceptera Erbjudandet. Styrelseledamoten Åke Bergh har reserverat sig mot beslutet och har informerat Styrelsen att han inte kan rekommendera Erbjudandet eftersom att han anser att det finns mer värdepotential i Bolaget”, skriver Bergs Timber i en kommuniké.

Bergs Timber firade 100 år 2019 och noterades på börsen 1984.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: