Annons:

Sök

Annons:

  • Här är ALV:s långsiktiga vision – Pippi kan byggas ut med Söderhavet

    Pippi Långstrump kan byggas byggas ut med Pippi på Söderhavet. Det är en del i ALV:s långsiktiga vision. Foto: MostPhotos

  • Här är ALV:s långsiktiga vision – Pippi kan byggas ut med Söderhavet

    Joacim Johansson är vd för ALV och berättar om visionen. Foto: Simon Henriksson

Här är ALV:s långsiktiga vision – Pippi kan byggas ut med Söderhavet

Astrid Lindgrens Värld vill nå 750 000 besökare per år. Pippi Långstrumps miljö i parken kan byggas ut med Söderhavet. Det är bara två av många stora nyheter i ALV:s nya vision.
– Det är superviktigt med visioner, säger parkens vd Joacim Johansson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det är några år sedan Astrid Lindgrens Värld för första gången spräckte drömgränsen på en halv miljon besökare. Men har man redan spräckt den gränsen är det förstås dag att titta mot en ny. 

Men just besöksantalet är inte det enda ALV tittar på. Mot slutet av 2023 tog man fram en ny visionskarta för parken. 

– Vi jobbar långsiktigt och har nyss antagit en ny visionskarta. Det handlar bland annat om idéer kring hur det ska se ut, nya miljöer, att Pippi byggs ut med Pippi i Söderhavet, så att man kan spela piratscener bredvid Villa Villekula, vi har visinen med infartsvägen, att den ska gå runt hela allting, alltså förbi Nybble och det, och om att utöka park eller boende, säger Joacim Johansson entusiastiskt. 

Det finns också tankar på någon form av bad.

– Och då vill vi ju ha en småländsk sjö och ingen pool. Hotell finns med i visionen. Vi skulle vilja ha en form av hotellboende, men det ligger en bit fram i tiden. Vi använder den internt och det är ett levande dokument. Det handlar mer om vart vi är på väg. Vi har jobbat med den i styrelse, företagsledning och med alla medarbetare.

Ett hotell skulle väl vara en jätteinvestering?

– Det är det förstås och vi behöver få upp mer aktiviteter i stan då och bli ett mer komplett resmål eller besöksmål och fler aktiviteter året runt. 

Kanske om 25-30 år

Det finns en gammal bild som togs fram på Curt Wrigfors tid på ALV. 

– Det är en gammal teckning som man tog fram på den tiden och den finns att se. Den är nog från tidigt 90-tal och delar av den är genomförd. Det är häftigt att se. Då hade man stora idéer med Stångån, men idéerna är ganska lika fortfarande. 

Joacim Johansson menar att det är "bo, äta och göra" som måste finnas. 

– Allt det behöver finnas. Finns inte göra, så blir det inte bra bo och äta heller.

När kan det se ut som den här nya visionen?

– Wrigfors är från 90-talet och nu är det mitten av 20-talet, så kanske om 30-35 år. Men det hinner hända jättemycket på den tiden. Vi tittar på utökat boende norröver mot Nybble och ju närmare Stångån vi kommer, desto sämre blir marken. Det gör att det blir dyrare att bygga. 

"Superviktigt med visioner"

Joacim Johansson låter oss inte fotografera själva visionen, men säger att det går bra att beskriva den visionärt för er läsare. 

– Den visar att det finns en tydlig vision. Sedan är vi ödmjuka och vet att exakt så här kommer det inte bli, men kanske i någon riktning. Det är superviktigt med visioner och de görs och ändras löpande utefter hur omvärlden förändras, vad som är aktuellt för stunden och vad gästen vill ha. Man får inte heller bli fasthuggen i att det ska vara så här. 

Han tänker då på att Kajsa Kavat kanske får ett ordentligt uppsving efter jultimmen med Astrid Lindgren på julafton. 

– Då får vi satsa mer på henne. Man får följa efter och känna av tendenser och trender. Många saknar Lotta inne i parken. Det fick vi till oss mycket förr. Vi tog bort Saltkråkan och nu har SVT ambitionen att göra en ny Saltkråkan. Vad händer då? När en ny internationell Pippi kommer, så kommer säkerligen Pippi få ännu mer fart. 

Tittar på sin boendeutveckling

ALV tittar också på att fortsätta sin boendeutveckling. 

– Det är inget som är beslutat eller tidsatt, men fortsatt boendeutveckling tror jag ligger tidigare än en ny miljö. För ett antal år sedan bedömde vi att vi hade marknad för att belägga 2 000 bäddar. Nu har vi 1 500 bäddar, så det handlar om minst 500 bäddar till. Ett par etapper till tror jag att vi kan göra utan att känna att vi har för hög kapacitet gällande bäddar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: