Annons:

Sök

Annons:

Besked har börjat komma efter jättevarslet på Boklok

Robert Gurbin är fabrikschef på Boklok. Foto: Arkivbild

Besked har börjat komma efter jättevarslet på Boklok

I januari kom ännu ett stort varsel från Boklok i Gullringen. Förhandlingarna är i full gång och man närmar sig ett avslut.
– Under veckan ger vi besked till de enskilda, säger fabrikschefen Robert Gurbin.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det tredje jättevarslet på bara ett år lades på Boklok i mitten av januari. Hela 65 anställda varslades då om uppsägning och skulle varslet slå igenom fullt ut kommer Boklok endast ha 14 anställda.

– Det är en väldig låg bemanning, men det här handlar om sparlåga tills marknadsläget vänder och tillåter det, sa fabrikschefen Robert Gurbin i samband med beskedet. 

För bara något år sedan hade Boklok hela 230 anställda och så sent som 2017 investerade Skanska 250 miljoner i fabriken. Men bostadsmarknaden har totalt stannat av. 

Nu har förhandlingarna pågått ett tag och Robert Gurbin säger att man gällande tjänstemannasidan är klara. 

– Vi har inte gått ut med någon samlad bild ännu, men vi har börjat lämna besked till de enskilda. Under veckan kommer besked lämnas till alla och först nästa vecka kan vi sammanställa, säger Gurbin. 

"Finns inga vinnare"

På kollektivsidan, alltså gällande yrkesarbetarna, pågår förhandlingar med GS-facket.

– Jag tror att det blir färdigt denna vecka eller nästa. 

Hur har förhandlingarna gått?

– Det finns inga vinnare i det här om man säger så. Vi har förhållit oss till de reglerna som finns helt enkelt och följt dem. 

Hur fördelningen ser ut mellan tjänstemän och yrkesarbetare bland de 79 anställda man har nu vill Robert Gurbin inte gå in på. I förra veckan införde fönstertillverkaren Leiab i Mariannelund korttidsarbete. Det är GS-facket och TMF som tecknat ett korttidsavtal utan statligt stöd.

Det innebär att arbetstagaren går ned 20 procent i arbetstid och tappar tolv procent av sin lön. Det är ett försök att undvika varsel. 

Har det varit aktuellt?

– Det är en ganska kortsiktig och tillfällig åtgärd. Möjligheten finns bara i någon månad och vi har ett lite mer halvlångsiktigt behov. Hur långt det blir är avhängigt marknadsläget och när det vänder generellt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: