Annons:

Sök

Annons:

  • Frödinge på väg att landa ny storkund i USA – på besök i måndags

    En ny potentiell storkund från USA landade på måndagen med helikopter utanför mejeriet i Frödinge. Foto: Privat

  • Frödinge på väg att landa ny storkund i USA – på besök i måndags

    Anders Törngren, produktionschef, och Linnea Maine, kategori- och marknadsansvarig på Frödinge. Foto: Micael Rundberg

Frödinge på väg att landa ny storkund i USA – på besök i måndags

Frödinge är i en kraftig tillväxtfas, och nu kan en ny amerikansk storkund vara på väg in. På måndagen landade en helikopter utanför anläggningen i Frödinge med en chef från det amerikanske företaget ombord. Att se anläggningen i Frödinge och diskutera framtida nya produkter stod på schemat.

Annons:

Snabbaste vägen från USA till Frödinge? Flyg till Arlanda och därifrån helikopter till den småländska orten. I måndags landade en representant för en stor, rikstäckande amerikansk livsmedelsaktör utanför mejerianläggningen i Frödinge. På schemat stod visning av anläggningen och möte om en väg framåt för gemensam produktutveckling.

Slår det inledda samarbetet väl ut kan den amerikanska aktören komma att bli en riktigt stor kund för Frödinge.

– Det är lite utvecklingstid på detta, men jag tror att vi skulle kunna vara i gång i början av 2025. Det passar oss bra i och med den kraftiga tillväxt vi har, säger Linnea Maine, kategori- och marknadsansvarig på Frödinge.

Fick se anläggningen

För ett par år sedan antog Frödinge en plan som bland annat fastslog en 30-procentig tillväxtökning på fem år och att utveckla export som fokusområde. Den takten håller man och exportfokuset börjar ge frukt, vilket det nu initierade samarbetet är ett exempel på.

– Syftet med måndagens möte var att de skulle få se vår moderna produktion, diskutera framtida nya produkter anpassade för den amerikanska marknaden som vi kan ta fram tillsammans, men vi förde även samtal om nuvarande produkter och bollade lite nya idéer, berättar Anders Törngren, produktionschef vid Frödinge.

Kontakterna mellan de båda företagen har etablerats genom att det amerikanska bolaget redan i dag handlar med andra bolag inom Odensegruppen, som Frödinge tillhör.

Helautomatiserad produktion

– Vi ser stor potential i det här samarbetet. Marknaderna i USA och Sverige skiljer sig ganska mycket åt, med olika profil i sortimentet. De har visat stort intresse för våra gräddtårtor, men också bland annat marängtårtor. Maräng är stort i USA, men ännu inte som tårta. Samtidigt är vi unika på marängsidan med en helautomatiserad produktion, och i och med effektiviteten får vi en så pass bra prisbild att vi blir konkurrenskraftiga även med frakten till USA, säger Linnea Maine.

Frödinge står också väl rustat på maskinsidan för att möta framtiden.

– Vi har haft ”lågsäsong” under några år och då har vi passat på att utveckla maskinparken. Vi har köpt och installerat, och under 2025 kommer nya förpackningsmaskiner. Vi håller också på att nyanställer för att starta ytterligare ett skift. Det gör att vi är mycket väl förberedda för att expandera ytterligare och kan leverera till större kunder med höga volymer, berättar Anders Törngren.

Storögda förskolebarn

Nu var det inte bara för mejeriet i Frödinge som måndagen var en givande dag. Minst lika spännande var det för de förskolebarn på promenad som tittade storögt när helikoptern lyfte på eftermiddagen.

– Haha, ja det var en stor happening. Det är inte varje dag det landar en helikopter i Frödinge, de stod och vinkade hej då när den lyfte, berättar Linnea.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: