Annons:

Sök

Annons:

FÖRETAGET FÅR BÖTA 150 000 KRONOR FÖR MILJÖBROTT

Ikea Industry får böta 150 000 kronor för miljöbrott, sedan man släppt ut för höga halter av kemikalien formaldehyd. Foto: Lotta Madestam

FÖRETAGET FÅR BÖTA 150 000 KRONOR FÖR MILJÖBROTT

Ikea Industry i Hultsfred döms att betala 150 000 kronor i böter för ett miljöbrott som pågått under två år. ”Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”, skriver Åklagarmyndigheten.

Annons:

Kammaråklagare Lars Magnusson slår fast att Ikea Industry gjort sig skyldig till brott mot miljöbalken, som en följd av att man släppt ut för höga halter av kemikalien formaldehyd som är en viktig baskemikalie som används som utgångsmaterial i flera industriprocesser.

Enligt ett utfärdat strafföreläggande har Ikea-fabriken släppt ut två till tre gånger mer än tillåtet av kemikalien vid två mättillfällen under 2022 och vid ett tillfälle 2023.

"Av oaktsamhet"

”Någon inom verksamheten har av oaktsamhet överskridit begränsningsvärdet. Oaktsamheten består i bristande kontroll och tillsyn”, skriver Magnusson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål vid Åklagarmyndigheten.

Som en följd av angivna brott ska Ikea Industry betala en företagsbot med 150 000 kronor. 

Ikea Industry måste nu godkänna det utfärdade strafföreläggandet. Då har det samma verkan som en dom. Om föreläggandet däremot inte godkänns kan åklagaren väcka åtal och saken prövas av domstol i stället.

Vår tidning har sökt vd Peter Movitz och platschefen utan resultat.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: