Annons:

Sök

Annons:

Efter miljöbrottet: Vill lugna Hultsfredsborna –

Ikea Industry kommer betala företagsboten på 150 000 kronor. Foto: Lotta Madestam

Efter miljöbrottet: Vill lugna Hultsfredsborna – "Kommer betala"

Ikea Industry Hultsfred kommer att betala företagsboten på 150 000 kronor. Det meddelar företaget sedan man gjort sig skyldig till ett miljöbrott.
”Mätningar visar inga förhöjda värden som riskerar att drabba Hultsfredsborna", skriver Arvid Stigland, presskontakt på Inter Ikea Group, i ett mail till vår tidning. 

Annons:

Kammaråklagare Lars Magnusson har slagit fast att Ikea Industry gjort sig skyldig till brott mot miljöbalken. Det som en följd av att man släppt ut mer än tillåtet av kemikalien formaldehyd vid tre mättillfällen under 2022 och 2023.

”Det är vår högsta prioritet att driva en ansvarsfull och säker verksamhet. Vi gör regelbundna mätningar i vår spånskiveproduktion i Hultsfred. Om det finns några avvikelser vidtar vi åtgärder och rapporterar till ansvarig myndighet”, skriver Arvid Stigland.

Kommer att betala

Enligt honom har företagets senaste mätningar visat på halter av formaldehyd strax över gränsvärdet för produktion av träbaserade skivor. 

”Därför har ansvarig tillsynsmyndighet, Länsstyrelsen, gjort en åtalsanmälan enligt gällande praxis”, uppger Arvid Stigland med det tillägget att företaget inte tillsätter formaldehyd i sin produktion, utan den förekommer naturligt under torkningsprocessen av råvaran.

”Mätningar som genomförts i närområdet av fabriken visar inga förhöjda värden som riskerar att drabba Hultsfredsborna”, tillägger han.

Hur ställer ni er till det utfärdade strafföreläggandet, kommer det godkännas?

– IKEA Industry Hultsfred ha ålagts en företagsbot som vi kommer att betala.

Släpper industrin ut rätt mängd av kemikalien idag?

”Vårt mål är att fortsätta stanna under det dispensjusterade gränsvärdet. Vi kommer genomföra ytterligare åtgärder framöver för att sänka nivåerna ytterligare”, uppger Arvid Stigland.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: