Annons:

Sök

Annons:

Nytt positivt besked för matbutiken som har höstens förnyelseplan klar

Ica Kvantum vill bygga ut sin butik i Vimmerby. Den klagande partens överklagan nekas prövningstillstånd av mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Pelle Lindqvist och hans personal har fått tänka om och kommer utföra arbeten ytorna som de själva kan påverka. Foto: Ossian Mathiasson

Nytt positivt besked för matbutiken som har höstens förnyelseplan klar

Ännu en gång har Ica Kvantum fått ett positivt besked i kampen vad gäller utbyggnadsplanerna av butiken. Med tanke på att processen har dragit ut på tiden är förnyelsen av befintlig butik inledd och ombyggnationen blir mer synlig under hösten. 
– Vi känner att vi inte kan gå och vänta på besluten, säger Ica Kvantums ägare Pelle Lindqvist.

Annons:

Vår tidning har flera gånger rapporterat om Ica Kvantums planer på att expandera och bygga ut butiken i Vimmerby. Det som bromsar upp planerna är att ägaren till grannfastigheten hävdar att planprocessen, som Vimmerby kommun godkände i december, aldrig borde ha startats och att den har varit partisk och osaklig.  

Miljö- och byggnadsnämnden, länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen har alla avslagit grannens överklaganden – och personen i fråga vägrar att ge upp.

Nyligen fick Ica Kvantums ägare Pelle Lindqvist besked om att mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt inte ger prövningstillstånd för den klagande partens överklagan.

– Det har varit en lång soppa och vi får se vad det här beslutet innebär. Vi känner att alla beslut kring en ny yta får landa och hanteras när det är helt klart, säger Pelle Lindqvist. 

"Fokuserar på det vi kan påverka"

Vår tidning berättade i vintras att Ica Kvantum tänker om och drar igång förnyelsen av befintlig butik med hänvisning till den klagande partens myndighetskrångel. 

– Med tanke på att vi inte har vetat när processen ska få sitt slut var det efter nyår som vi bestämde oss för att försöka ställa om fokus och göra saker på ytorna som vi faktiskt kan påverka själva. Vi känner att vi inte kan gå och vänta på besluten, säger Pelle Lindqvist. 

Från början var tanken att Ica Kvantums utbyggnad skulle vara klar hösten 2022.

– Bevisligen är vi inte där. Vi har känt att vi behöver fokusera på det vi kan påverka och har ritat om layouten utan tillskottet av ny yta. Vi kommer köra på det efter sommaren. 

Ica Kvantum har startat med förberedande invändigt arbete i form av att skapa plats för nytt kylmaskinsrum. 

– Förnyelsen innebär att vi byter alla kylar och frysar, som blir mer miljösmarta, och då krävs det en ny kylmaskin. För att den ska få plats gör vi ett separat rum och det har vi börjat med samtidigt som våra lokala hantverkare förbereder med att sätta nya kabelstegar och dra ledningar för de nya kylarna. 

Det kommer bli vissa störningar i butiken under hösten?

– Det går inte obemärkt förbi när man byter en kyldisk, men vi hoppas att vi lägger detta pussel så bra vi kan och det brukar flyta på. Jag hoppas och tror att vi kommer ha förståelse för att vi stökar lite i butiken i höst. 

Kylar och frysar byts urnt vecka 38

Ica Kvantum kommer byta i stort sett alla kylar och frysar i butiken.

– Det gör vi till nya, fräscha kylar och frysar och det är drygt tio år sedan vi sist gjorde ett sånt projekt. Vi känner att det kommer i rätt tid och man vill helst byta det innan man får sätta ihop det med silvertejp.

Det kommer även bli ny inredning på frukt- och gröntavdelningen och annan placering av delikatessavdelningen. 

– Vi ska försöka få ihop delikatessen med vårt nuvarande kök och det innebär i sin tur att vi kan utöka med lite mer kylmeter. 

Hur ser tidsaspekten ut för förnyelsearbetet i butiken?

– Vi vill stöka av sommarsäsongen och alla semestrar innan vi går in i någonting. När byggarna kommer tillbaka från sina semestrar har vi gjort en plan som går ut på att de kommer börja med vissa byggnationsarbeten under vecka 32. Arbetet med att byta kylar och frysar sätter nog igång runt vecka 38.

"Tråkigt att det behövt ta så här lång tid"

Att klagande parts överklagande inte får prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen gör Pelle Lindqvist glad. 

Känner du nu att den segdragna processen når sitt slut efter ytterligare ett positivt besked?

– Det vågar jag nog inte tro på, vi kommer nu fokusera på att genomföra denna förnyelse under hösten. Om alla beslut trillar ner och att vi kan ta ny yta i anspråk kan det bli en etapp två när vi känner oss mogna för det. Jag siar inte om när det skulle kunna bli i tid med tanke på att vi har ritat om invändigt och känner oss trygga med det även om det inte riktigt blir som vi hade tänkt från början. 

Hur ser du på att ni får ytterligare ett besked som indikerar på att ni har rätt?

– Vi har väl någonstans känt att det är just de beskeden som ska komma. Det är bara tråkigt att det har behövt ta så här lång tid. Det skulle kännas bra om vi kan sätta punkt för denna långdragna process och sikta framåt. 

Tror du att det kan bli aktuellt med fler överklaganden?

– Med tanke på hur lång processen har varit kan jag inte säga vare sig bu eller bä. Någonstans bör ju gränsen gå för hur mycket man kan förhala en sån här process med saker som inte är relevanta. Det har prövat oss rent tålamodsmässigt och gjort att vi har vänt och vridit på en del saker som blev något bättre än vad vi tänkte från första början. Man får fokusera på det man kan fokusera på och lägga det andra åt sidan. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: