Annons:

Sök

Annons:

Konkret intresse på Krönsmon – här är företaget som vill etablera sig

Företaget Hydri är intresserat av att bygga en vätgasstation på Krönsmon. Foto: Arkivbild

Konkret intresse på Krönsmon – här är företaget som vill etablera sig

Ett företag visar nu konkret intresse för en tomt på Krönsmon. Det handlar om bolaget Hydri, som vill bygga en vätgasstation på Hjullastaren 3.
– Det är ett bra läge, kommenterar utvecklingschefen Egon Karlsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kontakten mellan Hydri och Vimmerby kommun har pågått i ett antal månader. Nu har en bygglovsansökan för en tankstation för vätgas gällande tomten Hjullastaren 3 på Krönsmon lämnats in till kommunen.

Tankstationen ska bestå av mobila glaslager, kompressorcontainer, stationära gaslager, styrcontainer och två dispensrar med kylaggregat. 

Hydri skriver på sin hemsida att man etablerar det första och största stationsnätverket för grön vätgas i Sverige och kallar sig själva för pionjärer.

"Grön vätgas är en viktig del i omställningen, men för det krävs utbyggnad av tankstationer. Med grön vätgas i förbränningsmotorer eller bränsleceller hos fordon fås utläppsfria transporter. Dessutom möjliggörs snabbtankning av alla typer av fordon utan att belasta det lokala elnätet. Under 2024 inleder Hydri etableringen av ett rikstäckande stationsnätverk som ger trygg tillgång till svensktillverkad grön vätgas över hela Sverige", skriver Hydri på sin hemsida.

"Bra läge"

Utvecklingschefen Egon Karlsson bekräftar att det finns en pågående diskussion med företaget. 

– Jag kan inte säga så mycket mer än att de är intresserade av en av tomterna på Krönsmon. Det är den tomten som ligger längst söderut och som är närmast Vimmerby. Det är trevligt att det börjar rycka lite i tomterna igen, säger han.

Är det fler intressenter?

– Det finns ett par intressenter till, som står och väger lite just nu. Jag tror att ränteläget kommer styra en del under hösten.

Hur nära är det med Hydri?

– Det har jag svårt att säga, men jag tror att det är ett bra läge och placering för vätgasstation där. Det ligger ganska bra och är nära både riksväg 23 och 40. De bygger infrastruktur för vätgas, men sedan måste de få ihop sin kalkyl. Men det känns som att det är nära. 

"Skapar trafik"

Egon Karlsson hoppas att man kan nå fram till något under kommande månader.

– Hoppet lever nu under hösten, men det förutsätter att man får ihop allting. Jag vet inte hur det ser ut med bidrag och så för just vätgas. Tittar vi på Raggarkåken ute vid Nosshult, så gick det väldigt snabbt där och det berodde på att de behövde få det på plats för bidragens skull.

Blir det några arbetstillfällen eller är det en obemannad tankstation?

– Jag gissar att det är en tankstation och inte så mycket arbetstillfällen, men det skulle skapa trafik som stannar till och det bidrar på sitt sätt med att få hit besökare. 

Tror inte detaljplanen blir ett problem

Ett bekymmer skulle dock kunna vara att en tankstation strider mot detaljplanen som tillåter detaljhandel, industri eller kontor.

– När detaljplanen gjordes så var inte vätgas drivmedel på det sätt som det är nu. Då tänkte man bensin och diesel, men det här är en annan typ av drivmedel. Det är politikerna som får besluta det, men jag tror inte att det ska bli ett problem. Det finns andra kommuner som gjort undantag just vad gäller vätgas. 

Hjullastaren 3 är cirka 11 500 kvadratmeter stor. Priset där ska vara 175 kronor per kvadratmeter. Vår tidning har sökt representant för företaget Hydri. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: