Ostkakeboden i Frödinge har haft en succésommar, berättar Anders Törngren.
Foto: Micael Rundberg
Den senaste tiden har det mesta gått rätt för Frödinge mejeri. På några månader i våras ökade man med 25 nya medarbetare. Nu är man uppe i 105 anställda och fler ska anställas.
Efterfrågan på ostkaka, kladdkaka och frusna tårtor ser ut att gå stadigt uppåt.
– Vi behöver fyra till. Vi har verkligen fått igång exporten igen och det är jättekul. Vi börjar exportera till USA igen 2025 och det känns fantastiskt, säger Anders Törngren.
Hur länge sedan är det ni var över 100 anställda?
– Det är många år sedan. På själva anläggningen i Frödinge är det nog sex, sju år sedan.
Bästa sommaren
I söndags slog man igen Ostkakeboden för säsongen. Den här sommaren blev alla tiders bästa.
– Jag är så stolt över Ostkakeboden. Vi har haft 35 000 besökare på sju veckor och då tar jag inte. Det är vad vi har räknat fram och det är en ökning på mellan fem och tio procent.
Vad tror du att det beror på?
– Jag tror det är mun till mun. Jag har pratat med många danskar där nere och det har blivit väldigt populärt bland danskar. Vi har mycket tyskar och danskar framför allt. Det är många som åker hit och fikar efter att ha varit på ALV och ser det som en rolig utflykt. Det är helt fantastiskt.
Den här veckan är det minst 50 personer som frågat varför boden inte är öppen, säger Anders Törngren.
– Det kom två nyss och frågade varför det är stängt, berättar han och skrattar.
Ska piffa upp boden
Drygt en handfull unga medarbetare har jobbat med Ostkakeboden den här sommaren. Att tjäna pengar på det här är inte det primära syftet.
– Våra ungdomar sköter allt själva, beställer råvaror och allting. De har skött det fantastiskt bra. Vi gör det här mycket i syfte att visa upp våra produkter och låta folk ha en chans att ha det mysigt och trevligt.
Hur tänker ni framåt?
– Mitt mål är att vi ska kunna piffa upp det lite grann. När det är så mycket folk blir det lite slitet och vi ska försöka piffa upp det till nästa år och göra det ännu finare.