Annons:

Sök

Annons:

Mångmiljonsatsning tryggar jobben:

Bergs Timbers vd Peter Nilsson, tekniske chefen Roger Eckerstig och platschefen Patrik Larsson. Foto: Simon Henriksson

Mångmiljonsatsning tryggar jobben: "Tror på Vimmerby"

I januari köpte Bergs Timber upp sågverket utanför Vimmerby av Setra. Nu väljer de att satsa 27,5 miljoner kronor på en ombyggnad av såglinjen. – Det här skapar förutsättningar för oss i Vimmerby, säger vd:n Peter Nilsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Efter några tyngre år kunde Bergs Timber redovisa en vinst på 25 miljoner kronor i oktober i år. 

Nu väljer skogsföretaget också att satsa stort på sin anläggning i Vimmerby, som de förvärvade i januari i år. 

27,5 miljoner kronor investeras. 

– Vi har fått en bra start här. Vi redovisar att vi tjänar pengar, har ett bra kassaflöde, sedan vill man alltid tjäna mer, men vi känner att vi har viss tillförsikt, säger Peter Nilsson, vd på Bergs Timber, i samband med en pressträff på måndagen. 

En av huvudorsakerna till den stora investeringen, som görs på en ombyggnad av såglinjen, är att det inte investerats i det här sågverket på länge. 

– Vi vill förstärka oss norrut och nu ser vi möjligheter till det med det här sågverket i Vimmerby. Vimmerby kommer bli väldigt viktigt för oss och det är bra lokalisering, det är en bit från tätorten men ändå nära. Det är bra infrastruktur, bra ytor, bra magasinsutrymmen och bra logistik. För en rimlig peng får vi mycket för den här investeringen och det är här vi vill satsa och fortsätta, fortsätter Peter Nilsson. 

Fanns de här tankarna redan vid förvärvet i januari?

– Nej, det har vuxit fram. Möjligheten öppnades på allvar när vi förvärvade nedlagda anläggningen i Myresjö. Vi köpte alla maskiner och inventarier och det kommer vi delvis använda i den här investeringen. Det gör att kostnaden blir betydligt lägre för den här investeringen än vad den hade blivit annars, det är något under hälften och det gör investeringskostnaden förhållandevis gynnsam.

"Tror på bra utveckling"

Träd är väldigt konjunkturkänsligt – men Bergs Timber ser ljust på framtiden. 

– Vi tror på en bra utveckling. Byggandet i hela världen går åt rätt håll och det är en tydlig inriktning mot träd, det är ett mer miljömässigt material och det tar andelar. Det är inte så att det är fantastiskt för oss, men det börjar bli mer normala vinster. 

Redan under våren 2018 börjar de titta på en ombyggnad av sorterverket. 

– Det är inget beslut taget, men vi tittar på det. 

Tryggar jobben

Totalt är 44 personer anställda på Bergs Timbers anläggning i Vimmerby. Det är färre än när Setra ägde sågen. Några nya arbetstillfällen till följd av satsningen skapas inte i ett första skede. 

– Vi gjorde en reducering av produktion, men det ligger också i det att vi har ett utbyte med Mörlunda. Det här handlar om en förbättring av själva såglinjen. Det blir lite fler och större volymer, men vi kommer använda sågen på ett bättre sätt. Det är också klart fler än 44 inblandade, det är många underleverantörer som verkar här och satsningen är viktig för hela bygden, säger Patrik Larsson, platschef i Vimmerby.

Däremot tryggar den här investeringen jobben på sikt. 

– Naturligtvis skapar det en förutsättning för Vimmerby, att vi kan bli mer effektiva och definitivt stärks Vimmerbys fortlevnad. För ett antal år framåt så tryggas det, säger Patrik Larsson och Peter Nilsson.

Fem sågverk

Det största arbetet med förändringen sker under våren. 

– Vi kommer jobba parallellt med att köra produktionen och igångkörningen av den nya linjen beräknar vi till semestern nästa år, säger Patrik Larsson.

– Det här är en unik möjlighet för vår del och det finns en framtidstro. Det här kommer skapa en konkurrensföredel och det skapar en betalningsförmåga gentemot skogen också. Det är viktigt för markägare, är någon effektiv på att såga och få ut det på marknaden blir det attraktivt. Annars minskar värdet på skogen till slut, säger Peter Nilsson.

Totalt har Bergs Timber numera fem sågverk och en förädlingsanläggning i Nybro. Omsättningen ligger på 1,5 miljarder kronor – och hela 80 procent går på export. Framför allt handlar det om USA, England och nordafrika.

I koncernen totalt finns 240 anställda.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: