Annons:

Sök

Annons:

  • Hultsfred, Vimmerby och Västervik – alla kommuner klättrar i rankingen

    Hultsfred, Vimmerby och Västervik – alla tre kommuner förbättrar sig. Foto: MostPhotos

  • Hultsfred, Vimmerby och Västervik – alla kommuner klättrar i rankingen

    Foto: Svenskt Näringsliv

Hultsfred, Vimmerby och Västervik – alla kommuner klättrar i rankingen

I dag släppte Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över företagsklimatet. Det jublas nog i kommunhusen i såväl Hultsfred, Vimmerby som Västervik. Alla tre kommuner förbättrar sig nämligen jämfört med förra hösten. 

Annons:

Årets ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Kalmar län har 1 246 företagare svarat på enkäten från Svenskt Näringsliv. Det är resultaten i enkäten som ligger till grund för rankingen av företagsklimatet. 

Rankingen i länet har stor spridning. Mönsterås är som vanligt högst placerat i Kalmar län, men man har tappat till plats 74. Det är den lägsta rankingplaceringen Mönsterås har fått sedan 2001 när undersökningen inleddes. 

I den absoluta botten finns Högsby kommun som är på plats 288 av 290 kommuner. Det är deras sämsta placering någonsin. Endast fyra av länets kommuner stiger i årets ranking och tre av dem finns i vårt spridningsområde.

Hultsfreds kommun är den kommun som förbättrar sig allra mest. Hultsfred går från plats 213 till plats 180 och tar alltså 33 placeringar. Vimmerby kommun gör också ett ordentligt hopp. Vimmerby går från plats 236 till plats 210 och plockar 26 placeringar. Förra hösten tappade Vimmerby 36 placeringar, så man återhämtar sig nu en aning. Västervik å sin sida tar 28 placeringar och rankas nu på plats 145 i landet och är fjärde bäst i länet.

Borgholm är den fjärde kommunen som stiger i årets ranking och hamnar nu på plats 93 i landet. Borgolm stiger för femte året i rad.

– Arbetet med företagsklimat är ett långsiktigt arbete. En kommun kan stiga eller falla ett enskilt år, men det viktiga är den långsiktiga utvecklingen. För att det ska bli långsiktig förbättring måste det finnas en tydlig struktur och politisk långsiktighet, parat med en prioritering av att kommunen finns till för dem som bor och verkar i den. De kommuner som lyckas bäst har tydligt fokus på dialog med företagen. Det som krävs för att lyckas är målmedvetenhet, uthållighet och hårt arbete, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv. 

Hultsfred klättrar mest på rankingen

Om vi grottar ned oss i de tre kommunerna i norra länet så når Hultsfreds kommun sin bästa placering sedan 2021. Det sammanfattande omdömet landar på 3,4 (+0,1 jämfört med förra året). 103 företag har svarat på enkäten.

"Hultsfred gör länets största förbättring av företagsklimatet jämfört med 2023. De flesta parametrar pekar i rätt riktning. Tjänstemäns- och politikers attyder, dialog samt service och bemötande är särskilt glädjande att se att utvecklingen går åt rätt håll", skriver Svenskt Näringsliv i sin rankingkommentar.

Ingen av de 15 parametrarna i Hultsfred tappar och det sammanfattande omdömet ökar alltså något. 

"Det blir bättre i Hultsfred. Även om utvecklingen går i rätt riktning är det fortfarande låga nivåer. Dialog, information och attityder från tjänstemän måste fortsätta att förbättras. De företag som haft kontakt med kommunen om tillsyn, tillstånd och kontroll är nöjda med bemötandet. I tre av fyra områden där vi frågat om handläggningstider, tillgänglighet, rådgivning och förståelse förbättras resultaten", skriver man i sin kommentar.

Vimmerby gör länets största förbättring

Vimmerby har varit placerat som kommun nummer 200 eller sämre sedan 2015. Då hade man en stark notering som kommun nummer 129. Vimmerby bästa placering är från 2004 då man rankades som kommun nummer 28. 

Vimmerbys sammanfattande omdöme landar på 3,4 (+0,3) och 105 företag har svarat på enkäten. 

"Resan uppåt för Vimmerby kommun är igång. Ökningen med 0,3 i sammanfattande omdöme är länets största förbättring. I år är det endast två av 15 frågor i enkäten som får ett försämrat resultat, även om det i övrigt är små förändringar. Tittar vi tillbaka fem år så är den övervägande delen positiva utvecklingsresultat. Nu håller vi tummarna för en fortsatt positiv utveckling för företagsklimatet i Vimmerby. De företag som har haft kommunen om tillsyn, tillstånd och kontroll är nöjda med bemötandet. I alla fyra områden vi granskat kring detta, handläggningstider, tillgänglighet, rådgivning och förståelse, förbättras resultaten", skriver Svenskt Näringsliv.

Vimmerby kommun studsar alltså tillbaka på rankingen efter förra höstens stora tapp. Nu placerar man sig på plats 210. 

"Det är positiv utveckling i många av parametrarna även om nivån fortfarande är på en för låg nivå. Fortsätt utveckla dialogen, servicen och attityderna så kan den här utvecklingen hålla i sig", uppmanar Svenskt Näringsliv i sin rapport.

Västervik bäst i norra länet

Västerviks kommun rankas som kommun nummer 145 i landet och är fjärde bäst i länet. Jämfört med 2023 tar man 28 placeringar. Så sent som 2018 rankades Västervik på plats 263 i rankingen. 

"Det är en bra långsiktig utveckling som även syns i många av de underliggande frågorna. Information, dialog, service och bemötande och attityder hos politiker och tjänstemän går i rätt riktning, och det är en god grund att bygga vidare på", skriver Svenskt Näringsliv.

Det sammanfattande omdömet hamnar på 3,5 (+0,1) 2024. 114 företag har svarat på enkäten. 

"Även om det är små förändringar så går resultaten åt rätt håll i Västervik. Endast två frågor har sjunkande resultat. Utöver företagens behov av kompetensförsörjning är infrastrukturfrågan ett problemområde. När företagen prioriterar vad som Västerviks kommun behöver ha fokus på toppar infrastrukturen, tätt följt av bättre dialog med hela näringslivet. I alla fyra områden vi granskat kring detta, handläggningstider, tillgänglighet, rådgivning och förståelse, förbättras resultaten", skriver man.

Bäst företagsklimat i hela landet har Vårgårda kommun i Västra Götaland, som toppar rankingen för fjärde året i rad. På medaljplats kommer även Trosa och Burlöv. 

– Vårgårda genomsyras hela organisationen av att medarbetarna finns till för dem som bor och verkar i kommunen. Vårgårda får högst betyg på fyra av tolv områden och är bland de tio bästa kommunerna på ytterligare fem områden, säger Maya Lundberg, projektledare för Lokalt företagsklimat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: