Annons:

Sök

Annons:

Vimmerby tog kliv på rankingen:

Patric Engqvist är näringslivsstrateg i Vimmerby kommun och gläds åt förbättringen på Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby tog kliv på rankingen: "Vi är inte nöjda"

Från plats 236 till plats 210. Vimmerby tog som väntat kliv på Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimatet.
– Det här är en långsiktig resa och vi är inte nöjda med den här placeringen, säger Patric Engqivst, näringslivsstrateg i kommunen.

Annons:

Förra höstens ranking från Svenskt Näringsliv över företagsklimatet bland landets 290 kommuner var en skräckfilm för Vimmerby kommun. Plats 236 i hela landet var ett rejält ras och näst sämst i hela landet.

Kommunen kallade till pressträff där flera ledande politiker och tjänstepersoner deklarade att man skulle ta det här på största allvar. Svenskt Näringslivs årliga undersökning är den som får allra mest uppmärksamhet medialt och vårens siffror indikerade att en bättre placering såg ut att bli fallet i årets mätning.

105 företag i kommunen hade svarat på enkäten och det sammanfattande omdömet landade på 3,4, vilket är 0,3 procentenheter bättre än förra året. Det är den största förbättringen i hela länet.

Det märktes också när rankingen släpptes under onsdagen. Vimmerby klättrar till plats 210 och är tillsammans med Borgholm, Hultsfred och Västervik de enda kommunerna i länet som stiger på rankingen. 

– Jag tycker att det är kul. Det sa jag redan i våras när det stod klart att vi höjt vårt betyg och vi har gjort insatser och haft en plan. Att det nu avspeglar sig i rankingen och att vi inte tappar gör mig glad. Sedan är det här en långsiktig resa och vi är inte nöjda med plats 210, säger näringslivsstrategen Patric Engqvist.

Vill fortsätta ta kliv

Hans förhoppning är nu att kommunen ska fortsätta att förbättra sig i rankingen år för år. 

– I min målbild ska vi vara 100 platser högre upp, men det är viktigt att vi inte blir stressade. Vi ska hålla i och jobba med den målsättning vi har och det samröre vi har med Företagarna i Vimmerby, Svenskt Näringsliv och alla föreningsbesök vi genomför. Det gäller att nöta på. Jag tycker också det är jättekul att vi tre kommuner som samverkar – Vimmerby, Hultsfred och Västervik – alla får en positiv utveckling. Det är som en fotbollsmatch. Det är roligare att ha ledningen, men oavsett måste man vara på tårna. 

Hur ska ni göra att inte falla tillbaka igen nästa år?

– Visste jag det hade jag fått någon medalj. Vi jobbar långsiktigt, har en plan och har blivit lite bättre på att kommunicera med vårt nyhetsbrev. Det tycker jag talar för att vi är på väg åt rätt håll. Jag tror att hemligheten är att beskriva tydligare vad vi gör och levererar. Jag är mycket trygg med att vi har bra leveranser, men sedan är det som med allt annat i livet att man inte lyckas till 100 procent. Det här är en ständig dialog och vi måste göra det tillsammans. 

Så vill man uppfattas

Kommundirektören Carolina Leijonram gläds också åt att kommunen tar steg på rankingen.

– För mig är det viktigt att vi uppfattas som lyhörda, kommunikativa och snabbfotade. Vi ska vara en professionell aktör som ger bästa möjliga förutsättningar att starta och driva företag i Vimmerby kommun, säger hon. 

Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger följande om placeringen.

– Vi tar viktiga steg framåt. Resultatet tyder också på vikten av bra relationer med det lokala näringslivet och det är ett arbete som ligger högt upp på den politiska agendan men där vi alltid kan bli ännu bättre. 

Att företagsklimatet står högt upp på agendan är tydligt, enligt Patric Engqvist.

– Det har varit så i flera år och vi har återkommande möten med företagarföreningen. Det är inte jättelätt, men vi är taggade för att ta ytterligare kliv. 

Sämre på tjänstemännens attityder

Om vi grottar ned oss i siffrorna får kommunen lägst betyg vad gäller tillgången till relevant kompetens samt vägnät, tåg- och flygförbindelser. Mest tappar man dock placeringar på påverkan av brottslighet och tjänstemännens attityder.

– Det finns ett antal parametrar och det med otrygghet tycker jag är jättemärkligt. Vi ligger högt i trygghetsmätningar, så det hajar jag till på. Jag är jätteförvånad och kommer att titta på det tillsammans med Anders Degerman. Vi behöver ta det på största allvar.

Vad gäller tillgången till relevant kompetens startar man snart upp sitt HR-nätverk igen. 

– Där diskuterar vi aktuella frågor och det är en väg att förbättra vår siffra där. 

Vad gäller tjänstemännens attityder tappar man från plats 153 till plats 195.

– Det är också något vi måste titta på. Hur sänder vi iväg det vi jobbar med? Pratar vi fel på sätt? Min upplevelse är att vi har hög leverans, men någonstans upplevs det som inte att vi har rätt attityd. Det ska vi titta på. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: