Annons:

Sök

Annons:

  • EFTER SKANDALEN – ÄGGFÖRETAGAREN KAN FÖRLORA SIN VERKSAMHET

    Länsstyrelsen har kontrollerat Storebro Äggs djurhållning och gör bedömningen att det finns allvarliga brister. Ägaren har fått ett föreläggande om sex punkter. Foto: Lotta Madestam

  • EFTER SKANDALEN – ÄGGFÖRETAGAREN KAN FÖRLORA SIN VERKSAMHET

    "I stall 2 satt flera höns fast i gallret som är till för att stänga till redena, flera av dem var döda", står det i kontrollrapporten. Foto: Länsstyrelsen

  • EFTER SKANDALEN – ÄGGFÖRETAGAREN KAN FÖRLORA SIN VERKSAMHET

    Precis vid ingången låg det stora mängder golvägg. Ägaren uppger att det är ägg som han brukar ge bort. Foto: Länsstyrelsen

  • EFTER SKANDALEN – ÄGGFÖRETAGAREN KAN FÖRLORA SIN VERKSAMHET

    Bilden är ett montage. Foton: Länsstyrelsen/Lotta Madestam

EFTER SKANDALEN – ÄGGFÖRETAGAREN KAN FÖRLORA SIN VERKSAMHET

Länsstyrelsen har upptäckt en rad allvarliga brister i djurhållningen hos Storebro Ägg AB, som att hönor återigen setts äta på kadaver. Nu riskerar Haytham El Amri mista möjligheten att hålla höns och producera ägg.
– Vi ser allvarligt på det här, säger Fredrik Ustrup, enhetschef på Länsstyrelsen i Kalmar.

Annons:

I februari avslöjade vår tidning ett makabert fynd hos Storebro Ägg. Ägaren Haytham El Amri från Silverdalen hade slaktat tusentals höns och låtit överlevande gå i berget av djurkroppar. I brist på mat åt de levande på de döda.

Efter det har Länsstyrelsen i Kalmar län gjort två oanmälda djurskyddskontroller, den första två månader efter avslöjandet, nästa i juni som ska leda till ytterligare en uppföljning, som inte är genomförd än.

– Har vi brister som vi bedömer behöver följas upp för att de inte är åtgärdade, så gör vi uppföljningar. Att vi gjort täta uppföljningar signalerar att vi ser allvarligt på det, säger Fredrik Ustrup.

Utdrag av länsstyrelsen uppgifter i kontrollrapporten:

* På golvet låg minst tre döda hönor, den ena åt de andra hönsen av.

* Ägaren vrider nacken av sjuka eller skadade djur utan bedövning, men att han helst inte vill avliva några djur utan hellre låter dem självdö.

* Minst sex hönor satt fast i gallret som stänger redena, flera av dem var döda. En av hönorna som togs loss var uppenbart halt, men du hade inte en tanke på att avliva henne.

* Uppges lägga alla döda höns i frysboxar.

* Brukar inte skriva ner antalet höns som dött varje dag, vilket gör att han inte vet hur många höns som finns i varje stall.

* Länsstyrelsen upplevde att ägaren var stressad och inte hann med allt som behövde göras.

* Tio procents dödlighet under åtta veckor räknas som hög.

* På golvet hittades stora mängder ägg, som ägaren sa sig inte ha hunnit plocka upp. Han hade inte reflekterat över varför så många ägg hamnade på golvet. De uppges han ger bort.

* I båda stallarna fanns det en hel del ingrodd gödsel kvar i gödselbingarna.

* Du sa att du brukar mocka ur ströbädden cirka en gång i månaden, men att du inte hunnit. Det luktade starkt av ammoniak.

Beslutat om föreläggande

Länsstyrelsen gör bedömningen att bristerna behöver rättas till så fort som möjligt för att djurhållningen ska följa lagen. ”Om du inte gör det kan du inte fortsätta hålla höns och producera ägg”, skriver djurskyddshandläggarna efter första kontrollen.

I maj beslutade länsstyrelsen också om ett föreläggande mot ägaren. Det motiveras med att bristerna fortgått en tid och att det inte uppenbarligen kan antas att Haytham El Amri kommer avhjälpa dem.

”Under kontrollen visade du dessutom ingen förståelse för att det förekommer omfattande brister i din djurhållning och att bristerna riskerar att påverka hönsen negativt i stor omfattning”, står det i beslutet.

”Det är så klart inte bra”

Trots två uppföljande kontroller och ett föreläggande om sex punkter (se faktaruta) har inga större åtgärder gjorts, enligt Fredrik Ustrup.

– Vi konstaterar att det görs förbättringar på anläggningen och att saker går åt rätt håll. Men det är inte av någon större karaktär, säger han.

”Länsstyrelsen kommer följa upp föreläggandet för att kontrollera det som ska åtgärdas. I sådant fall kan Länsstyrelsen besluta om ytterligare förelägganden, föreläggande med vite, omhändertagande av djur eller pröva frågan om förbud att ha hand om djur", står det i beslutet.

Hur ser ni på att bristerna inte åtgärdas, utan att det fortsätter vara problem gång efter gång?

– Det är så klart inte bra, det är inte så det ska vara. Vi gör de åtgärderna för att det ska bli en förändring.

Hur vanligt är det att ni tvingas göra upprepade kontroller, som i det här fallet, för att brister ska rättas till?

– Det förekommer att vi jobbar med upprepade uppföljningar, men det går inte och säga hur vanligt eller ovanligt det är. Varje ärende hos oss är olika och med olika förutsättningar.

Inte ett direkt lidande

Länsstyrelsen skriver att "det är av stort allmänt intresse att djurskyddslagen och tillhörande föreskrifter snarast uppfylls". Trots att bristerna bedöms som allvarliga finns det inte några direkta planer på att stänga verksamheten.

– Något sådant beslut har vi inte pratat om. Som djurägare har man möjlighet att rätta till brister som finns. Hade djuren varit utsatta för ett direkt lidande hade vi inte tillåtit det så klart.

Länsstyrelsen har inte fått in något yttrande från Haytham El Amri, som heller inte ville svara på våra frågor när vi träffade honom på plats.

Här kan du också läsa om att all leverans av höns stoppats under polisutredningen.

Fakta

Länsstyrelsen förelägger Hayham El Amri att:

* bedriva sådan tillsyn över hönsen att du upptäcker skadade djur samt djur som på annat sätt uppvisar tecken på ohälsa och vidtar åtgärder när det finns behov av det.

* inte låta avliva några höns utan föregående bedövning.

* höns som visar tecken på sjukdom eller skada eller på annat sätt visar tecken på ohälsa ska snarast ges nödvändig vård eller avlivas. Vid behov så som akut förhöjd dödlighet ska kontakt tas med veterinär.

* samtliga höns ska ha tillgång till minst 15 cm sittpinne vardera.

* samtliga höns ska ha tillgång till tillräckligt med dricksplatser.

* samtliga höns ska ha tillgång till lagstadgad yta.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: