Annons:

Sök

Annons:

Konkursvåg i landet – men i Kalmar län var det färre

I merparten av länets kommuner ökade antalet konkurser i mars, men inte i Kalmar län. Foto: MostPhotos

Konkursvåg i landet – men i Kalmar län var det färre

I hela landet ökade konkurserna ordentligt under mars månad. 925 företag tvingades ge upp på riksnivå, men i Kalmar län minskade faktiskt konkurserna. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Efter en lugnare inledning på årets första kvartal fanns det kanske hopp om att den omfattande konkursvågen som drabbat Sverige under flera år skulle vara över. 

Men nu ökar antalet konkurser på nytt kraftigt i landet. I mars tvingades 925 företag att ge upp, vilket var en ökning med 15 procent på riksnivå. I Kalmar län var utvecklingen däremot mer positiv. Här minskade konkurserna med 33 procent under månaden. 

Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. 

– I mars ökade antaletkonkurser rejält när 925 företag tvingades ge upp. Det är en ökning med 15 procent.Till saken hör också att konkursnivån i mars 2024 låg på en mycket hög nivå, såutvecklingen i mars i år är extra dyster. En förklaring till den kraftiga ökningen är att många företag som fick skatteanstånd under pandemin, och som nu ska betala tillbaka, inte mäktar med detta, säger Karl Stjerna, vd för Syna. 

Konkurserna har minskat sedan årsskiftet

Bara det senaste halvåret har drygt 6 800 företag med skatteanstånd gått i konkurs.

– Min bedömning är att fler kommer att tvingas ge upp längre fram i vår eftersom många företag skulle göra sin första avbetalning i mars men sannolikt kommer att ha problem att klara det. En första indikation är om antalet betalningsförelägganden kommer att öka, vilket är en tydlig fingervisning som man ska vara observant på.

Konkurserna ökade i 15 av 21 län. Kalmar var ett av länen som stack ut motsatt riktning. Tio företag gick i konkurs under mars 2025 jämfört med mars 2024. Sedan årsskiftet har konkurserna i länet dessutom minskat med 30 procent.

Branscher som har det extra besvärligt för tillfället är restaurang- och byggbranschen. 

– Nyproduktion av såväl bostäder som kommersiella fastigheter ligger på mycket låga nivåer trots att behoven, inte minst av hyresfastigheter, är stora i många kommuner. Det minskade byggandet drabbar inte bara de stora byggföretagen utan framför allt mindre underleverantörer och konsulter som exempelvis arkitekter. Även för företag inom handeln är det besvärligt när Sverige befinner sig i en segdragen lågkonjunktur med växande arbetslöshet. Samtidigt får man inte glömma bort att det finns branscher och enskild företag som går mycket bra, vilket är hoppingivande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: