Annons:

Sök

Annons:

Satsningen på friskvård gav effekt – målet nåddes direkt

Johan Hoffstedt och Adam Koponen är nöjda med effekterna av Polyforms friskvårdsarbete.

Satsningen på friskvård gav effekt – målet nåddes direkt

Vimmerbyföretaget Polyform gjorde ett omtag av sitt friskvårdsarbete – och satte upp ett tydligt mål fram till midsommar. Halvvägs dit är målet rejält övertrumfat av bolagets medarbetare.
– Ambitionen är att vara en schysst arbetsgivare och huvudsyftet är att man ska ha en hälsa över tid, säger bolagets vd Johan Hoffstedt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

När klockan slår 09.00 samlas bolagets dryga 25 medarbetare i matsalen. Det är dags för frukost – en tradition som företaget bjudit sina anställda på under många många år.

För en tid sedan gjorde företaget ett omtag kring sitt friskvårdsarbete. Ett mål om 20 000 friskvårdsminuter fram till midsommar sattes upp, onsdagens lunch förlängdes till förmån för friskvård, Träningshusets Adam Koponen höll en föreläsning och frukostens innehåll byttes ut; ljust bröd blev mörkt och yoghurt skiftades mot kvarg.

– Vi vill skapa en röd tråd genom vårt friskvårdsarbete och vi hade en avslutning med den vanliga frukosten i början av året. Då var det köttbullar, rödbetssallad, kakor och allt man kan tänka sig. Från måndagen efter har vi kört det här upplägget och ser att vi fått en effekt på helheten. Det var väl blandade reaktioner runt frukosten i början, men det man hör nu är att man står sig bättre. Tar man två frallor och kaffe så är man hungrig igen efter en halvtimme. Nu håller man sig mätt längre och uppsidan är att folk blir friskare och kanske orkar mer, berättar Johan Hoffstedt. 

Medarbetarna mosade målet

Målet om 20 000 friskvårdsminuter fram till midsommar är redan krossat. Medarbetarna närmar sig 30 000.

– Vi har en app där man kan registrera sin friskvård och där vi även kan se vilka som är topp-10. Man skriver in vilken typ av aktivitet man gjort och kan lägga in en bild. Det är absolut inget tvång, men många ser det som en rolig grej och man tävlar lite mellan varandra.

I appen har man även tagit fram en flik för kost där Träningshusets ägare Adam Koponen ger olika tips.

– Det är kopplat till förändringen med frukosten där vi fått hjälp av Träningshuset med hur man ska tänka runt sin hälsa, kalorier in och ut och olika recept. Ambitionen är att vi ska bygga på den delen.

Frukostbuffén har bytts ut helt. 

”Ingen vabruari alls i år”

Huvudsyftet är att stärka medarbetarnas hälsa över tid.

– Historiskt sett så har vi ju haft väldigt svårt att locka till oss tjejer och män drabbas i högre utsträckning av hjärt- och kärlsjukdomar och annat elände. Vi har ganska många unga, men någonstans är det vägvalen man gör tidigt som ger resultat senare. Vi vill bidra till att folk har en bättre hälsa över tid. Jag kan inte säga att det har ett direkt samband, men vi hade nästan inget vabruari alls i år, nästan inga sjukdomar. Det var jäkligt oväntat och något samband tror jag ju att det har. Rimligen har vi blivit friskare.

Under kickoffen i februari fick alla medarbetare boken Hjärnstark av Anders Hansen, som bland annat pekar på vikten av att röra sig.

– Det är ju vetenskap att vi blir smartare av tre promenader på 45 minuter i veckan.

”Ligger i tiden”

Målet om 20 000 timmar baserades på att alla medarbetare skulle röra på sig 60 minuter per vecka.

– Det är inte så att vi satte upp ett superhögt mål och vad man gör och i vilken takt är också helt valfritt. Många hos oss har varit aktiva sedan tidigare och det finns väl en del tävlingsmänniskor som tycker att det är skitroligt att vara med på en topplista. Men jag tror också att det här har triggat igång de som inte har varit aktiva förut och det är väl lite grann det som vi vill åt.

Ser du en risk för att det kan bli en social press?

– Jag tror det är individuellt och vi har poängterat att det är valfritt. Frukosten är inte valfri, utan vi har ju rätt att bestämma vad vi vill bjuda på och vill man ha något annat får man ta med sin egen frukost. Resten är ju på något sätt bara ett plus att man rör sig, men visst kan det alltid bli en risk för det.

Träningshusets Adam Koponen berömmer upplägget.

– För mig är det här nytt och det känns som att det ligger i tiden att man ser till de anställdas rörelse och hur man kan assistera. I det långa loppet får man hälsosammare medarbetare tillbaka, säger han.

Belöningen kommer i sommar

Lunchen på onsdagar har förlängts för att ge ytterligare utrymme.

– Effekten där har blivit att folk kastar i sig sin lunch på tio minuter och utnyttjar resten av den timman till att promenera.

Det klarade målet ska firas i sommar och därefter kommer ett nytt mål att sättas.

– Vi ska ha någon form av prisutdelning nu när vi nått det gemensamma målet och livet ska inte bara bestå av mörkt bröd och rörelse, utan man ska kunna unna sig saker såklart. I höst får vi höja målet och kanske koppla på ytterligare någon del runt kosten.

Ökar det här era möjligheter att behålla era medarbetare?

– Det tror jag absolut. Ambitionen är att vara en schysst arbetsgivare och huvudsyftet är att man ska ha en hälsa över tid. Att ta hand om sina medarbetare är jätteviktigt såklart.

Henrik Carlsson, LALA och Tobias Asklöf uppskattar det nya upplägget.

”Sista rycket innan döden”

Henrik Carlsson är en av medarbetarna som gillar det nya upplägget och ligger bra till i den interna ”tävlingen”.

– ”Hoffa” körde på bra ett tag och då fick jag lasta på lite, men sen fick han ont i knäet så nu ligger jag bra till, skrattar han.

Själv har han rasat i vikt under de senaste åren.

– Nu har jag ju kommit upp så pass mycket i åldern och känner att det här är sista rycket innan döden. Den fysiska form som jag är i nu har jag inte varit i under hela mitt liv. Det är antagligen någon slags femtioårskris eller så, säger han.  

Hur lyckades du?

– Det var inte mitt största problem, men jag slutade med alkoholen helt i två år. Jag slutade äta på kvällarna och jag började träna. När man bygger muskler bränner man mer så per automatik har kilona ramlat av. Nu har det stabiliserats lite, men det har varit en tuff men rolig resa.

Hur ser du på företagets satsning?

– Jag var redan inne i det här, men jag tycker att det är jätteroligt att folk kämpar lite mer och att man blir lite mer uppmärksam med det här med hälsan. Det är kul att vi kan ta en långpromenad på lunchen och vi har också tillgång till massage en dag i veckan. Jag tycker det bara är positivt.

Tobias Asklöf är en annan medarbetare som dragits med i satsningen.

– Jag tycker att det är jättebra och de här mjuka värdena är viktiga. Man står sig mycket mer på den frukost vi äter nu och det är lätt att man trillar tillbaka till det gamla vanliga. Jag har blivit inspirerad att köpa hem delar från den här frukosten och det finns ju mycket som är jättegott.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: