Annons:

Sök

Annons:

Personalstyrkan minskar på Åbro:

Nu minskar Åbro Bryggeri personalstyrkan efter ett mindre bra 2019. Foto: Arkivbild

Personalstyrkan minskar på Åbro: "Anpassar oss efter verkligheten"

Efter flera fina år blev 2019 inte lika bra. Sämre utveckling i Europa och en oro kring Brexit gör att personalstyrkan på Åbro Bryggeri minskar.
– Vi går ner lite i storlek och anpassar oss efter verkligheten, säger vd:n Henrik Dunge.

Annons:

Åbro Bryggeri har upplevt ett starkt 10-tal och haft rekordomsättning och rekordvinster. 2018 blev en rekordsommar, med extrem värme och fotbolls-VM som gynnade bryggeriet. Men nu behöver Åbro Bryggeri sluta gasa. Både omsättningen och vinsten kommer minska, även om det är för tidigt att säga hur mycket.

– 2019 blir inte lika bra som 2018. Vi har märkt av en viss volymnedgång under året och vi såg redan inför Brexit att det skulle hända något. Den svenska marknaden fungerar bra, men Europavolymerna gör det inte på samma sätt. Vi når inte de volymer vi har tänkt oss, säger vd:n Henrik Dunge.

Det gör också att personalstyrkan krymper på bryggeriet.

– Vi har börjat titta på organisationen, förändrar och anpassar oss. Det är vissa tjänster som inte tillsätts och vi omfördelar jobb mellan olika avdelningar. Vi går ner lite i storlek och anpassar oss efter verkligheten.

Totalt handlar det om tre uppsägningar det senaste halvåret.

– Det är inget dramatiskt, men alltid tråkigt. Vi tittar ett år framåt och det är många naturliga avgångar och mest på tjänstemannasidan. På kollektivsidan jobbar vi lite annorlunda, det gör att vi kanske inte behöver köra så mycket extraskift på sommaren. Vi har högsäsong på sommaren men vi tar heller inte in så mycket sommarvikarier nästa år kanske. 

Åbro Bryggeri ligger på cirka 220 anställda.

– Jag räknar med att vi kommer ligga där med en del naturliga avgångar.

"Då hade vi haft kaos"

Oron inför Brexit är den stora förklaringen.

– Nu vet vi inte vad som händer. Det finns en viss oro på Europamarknaden. Det är bättre att förbereda sig då. Vi har investerat hårt de senaste sex åren och nu har vi ganska lugnt på investeringssidan. 

Därmed minskas också investeringstakten.

– Nej, men även om vi inte investerar mycket är det ändå runt 25 miljoner varje år. Det är ersättning av maskiner och så vidare, men det är inga jätteprojekt heller.

Ser ni hellre att Brexit blir av än den oro som råder just nu?

– Svår fråga att svara på. Helst ser vi inte någon riktig Brexit utan en bra lösning och det lutar mer och mer åt det. Jag tror inte det blir en hård Brexit, för då hade vi haft kaos i två månader.

"Hårdare konkurrens"

Det har även varit tuffare i Australien.

– Det är England och även lite i Australien. Det är hårdare konkurrens. Vi ser gintrenden förra året, man dricker olika sorters gindrinkar, och det påverkar vår cider som är i den målgruppen. Det är främst Englandsmarknaden, den svenska marknaden är väldigt stabil.

Hänger mycket på Brexit framåt?

– Dels behöver man få klarhet kring det. Sedan märker man av en avmattning. Alla dämpar upp, det är lite mer försiktighet. Vi har en stark ekonomi och stark styrka i företaget. Vi är inte oroliga för en lågkonjunktur framåt. Vi ser att det är många länder där vi har utvecklingspotential. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: